Operation er effektiv behandling for endometriose

Hver 10. kvinde i den fødedygtige alder er ramt af den smertefulde sygdom endometriose. Nu viser ny forskning fra Aarhus Universitetshospital, at operation er en særdeles effektiv behandling for svære tilfælde af sygdommen.

Endometriose kan betegnes som en kronisk form for underlivsbetændelse. Sygdommen opstår, når slimhinde fra livmoderen forekommer andre steder i kroppen – f.eks. i bughinden, i endetarmen eller i den øverste del af skeden. Symptomerne er smerter i underlivet, smerter ved sex, smerter ved afføring og ofte også infertilitet.

Til en start behandles endometriose ofte med hormoner – f.eks. p-piller. Men hvis denne behandling ikke er effektiv, anbefaler man ofte operation.

Blandt fagfolk har der været uenighed om, hvorvidt operation for endometriose er effektivt – og hvordan man bedst opererer den ekstra livmoderslimhinde væk. I et nyt forskningsprojekt fra Aarhus Universitetshospital, der netop er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Diseases of the Colon & Rectum, dokumenteres det nu, at operation er en særdeles effektiv behandlingsform til kvinder med endometriose.

Det skriver Aarhus Universitetshospital i en pressemeddelelse.

Forskerne på Aarhus Universitetshospital har undersøgt 175 kvinder, som er blevet opereret med kikkertkirurgi for endometriose i endetarmen, fordi hormonbehandling ikke var tilstrækkeligt for dem. Både før operationen og et år efter blev de bedt om at svare på et spørgeskema om graden af smerter samt deres livskvalitet.

"Det var helt tydeligt, at kvinderne havde færre smerter i forbindelse med menstruation, ved sex, og når de skulle have afføring," siger Mads Riiskjær, overlæge ved Kvindesygdomme og Fødsler på Aarhus Universitetshospital.

Der skete også et dramatisk fald i forbruget af hormonpræparater og smertestillende medicin: Før operationen tog 81 procent af kvinderne hormonpræparater - efter operationen var det 56 procent. Og 94 procent af kvinderne tog smertestillende medicin før operationen - efter operationen var det 62 procent.

"Vi ved nu, at operation er et rigtig godt tilbud til patienter med de svære tilfælde af endometriose," siger Mads Riiskjær.

Operationen er dog stor - 20 procent af patienterne får bagefter en midlertidig stomi.

"Derfor er det vigtigt, at læge og patient i fællesskab tager en beslutning om, hvorvidt operation er det rigtige - efter at have vejet fordele og risici op mod hinanden," siger overlæge.

Emner: Aarhus Universitetshospital endometriose Mads Riiskjær

Del artiklen med dine venner