Din risiko for at få livmoder-halskræft stiger med alderen

Danske kvinder over 65 år bør tilbydes screening, da de har den højeste forekomst af livmoderhalskæft sammenlignet med unge kvinder.

De ældre kvinder har den højeste forekomst af livmoderhalskræft og de rammes især af den type kræft, som kaldes pladeepithelkræft. Det er en kræftform, der er lettere at forebygge ved screening end den mere sjældne kirtelcellekræft. Det viser et nyt studie fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet, der sammen med forskere fra Johns Hopkins University og George Washington University i USA har opgjort forekomsten af livmoderhalskræft over en 12 årig periode i Danmark (2000-2011).

Kvinder over 65 bør tilbydes screening

Forskerne påpeger i studiet, at resultaterne vækker bekymring, fordi kvinder over 65 år ikke bliver tilbudt screening for livmoderhalskræft i Danmark. Altså tilbydes de kvinder, som har den højeste risiko for livmoderhalskræft, ikke screening. Ved at screene for livmoderhalskræft kan man effektivt forebygge livmoderhalskræft, fordi man ved screening kan opdage sygdommen i et forstadie (celleforandringer red.) eller i et meget tidligt stadie, hvor kvinden stadig kan helbredes.

”Disse resultater bør give anledning til en revision af de eksisterende retningslinjer indenfor screening for livmoderhalskræft. De ældre kvinder skal også selv være opmærksomme på, at de fortsat er i risiko for at udvikle sygdommen, og at de bør henvende sig til deres egen læge, såfremt de får symptomer som pletblødning, underlivssmerter og blødning ved samleje," udtaler læge Anne Hammer.

I modsætning til tidligere studier af forekomsten af livmoderhalskræft over tid i Danmark har forskerne taget højde for, at kvinder, der har fået fjernet deres livmoder ikke længere er i risiko for at udvikle livmoderhalskræft.

 

Emner: livmoderhalskræft

Del artiklen med dine venner