Psilocybin er et naturligt forekommende psykedelikum fra svampe af bl.a. slægterne Psilocybe og Glanshat.

Psykedelisk stof dæmper alkoholmisbrug markant

Ved indtag af psilocybin (psykedelikum fra svampe) i kombination med psykoterapi kan mennesker med et alkoholmisbrug få reduceret deres indtag af alkohol markant.

Det viser et nyt amerikansk studie, der bliver kaldt et gennembrud i behandling af denne form for misbrug.

Mere præcist fik deltagerne reduceret deres forbrug med hele 83 procent mod 51 procent i kontrolgruppen på placebo. Dvs. at antallet af dage, hvor der drikkes tungt i løbet af studiets 32 ugers opfølgning, var signifikant lavere i psilocybingruppen end i kontrolgruppen. Og otte måneder efter den første dosis holdt næsten halvdelen (48 procent) af dem, der fik psilocybin, helt op med at drikke, hvilket er dobbelt så mange som de 24 procent i placebogruppen. Endelig var også det gennemsnitlige daglige alkoholforbrug lavere i psilocybingruppen.

Selvom studiet, der er offentliggjort i JAMA Psychiatry, er det første kontrollerede forsøg med psilocybin for alkoholmisbrug, er dets resultater i overensstemmelse med en meta-analyse fra 1960'erne, der evaluerede LSD som en behandling for alkoholmisbrug. Psilocybin var i en lang årrække derefter forbudt at bruge i forskning.

I kommentarer fra førende eksperter bliver studiets resultater kaldt et stort gennembrud - især i lyset af at behandling for alkoholmisbrug er utrolig vanskeligt, og af at de få eksisterende lægemidler har en begrænset effektivitet på det lange sigt.

Studiet kunne ikke sige noget særskilt om effekten af psilocybin på f.eks. kvinder eller dem med psykiatrisk komorbiditet, ligesom det heller ikke bidrager til forståelsen af, hvordan psykoterapi og psilocybin interagerer. Studiet viste ingen alvorlige bivirkninger blandt deltagerne, der fik psilocybin.

Del artiklen med dine venner