Angst og depression øger risikoen for covid-19 markant

Mennesker med covid-19 har øget risiko for at få psykisk lidelse. Men mennesker med en diagnose på en psykisk lidelse har også 65 procent højere risiko for at få covid-19 end mennesker uden en psykisk diagnose. Det viser ny forskning.

Covid-19 øger risikoen for en psykisk lidelse. Men psykisk sygdom øger også risikoen for covid-19. Det viser ny forskning, publiceret i The Lancet.

18,1 procent af patienter med covid-19 bliver ifølge undersøgelsen diagnosticeret med en psykisk lidelse som angst, depression eller søvnløshed indenfor mellem 14 og 90 dage efter, at de blev testet positive.  Den hyppigt forekommende diagnose er angst.

De fleste af dem havde også haft en diagnose på en psykisk lidelse forud for covid-diagnosen, men 5,8 procent af alle covid-patienter oplevede for første gang at blive diagnosticeret med psykisk lidelse. Det er en ud af 17.

Forskerne har analyseret amerikanske sundhedsdata fra 70 millioner mennesker, herunder 62.354 bekræftede og ikke-indlagte smittede.

Psykiater Michael Bloomfield fra University College London siger til Reuters, at det øgede antal af psykiske lidelser nok skyldes en kombination af stress-faktorer, som er forbundet dels med pandemien og dels med de fysiske følger af at have haft selve sygdommen.

Ny risikofaktor

Samtidig viste den store analyse også en overraskende ny risikofaktor for at få covid-19.

Analysen fra de britiske forskere fra the University of Oxford og NIHR Oxford Health Biomedical Research Centre fandt nemlig, at mennesker, som i forvejen havde en diagnose på en psykisk lidelse, havde 65 procent højere risiko for at få covid-19 end mennesker uden en psykisk diagnose. Det på trods af, at forskerne havde taget højde for andre sygdomme, alder og køn. Medtaget er dog ikke socioøkonomisk baggrund, rygning eller brug af stoffer.

“Fundene var uventede, og der er brug for yderligere undersøgelser. I mellemtiden bør det at have en psykisk sygdom medtages under risikofaktorerne for at få covid-19," siger Max Taquet til The Guardian. Han er fra NIHR Oxford Health Biomedical Research Centre og er en af forfatterne til studiet.

Flere tilfælde af demens

Et særligt bekymrende fund var, at der var en fordobling af diagnosen demens - som typisk er irreversibel - tre måneder efter positiv coronatest.

"Det er muligt, at det at komme til et hospital eller at se lægen for at blive diagnosticeret med covid-19, gør, at flere diagnosticeres med andre, allerede eksisterende tilstande - såsom demens," siger Paul Harrison, professor i psykiatri ved University of Oxford til The Guardian. Han er også en af forfatterne til studiet.

"Når det er sagt ... det er slet ikke usandsynligt, at der også kan være en hjerneeffekt af virussen hos visse mennesker, der kan forårsage visse mere neurologiske symptomer og vanskeligheder," siger han.

 

Resultater fra undersøgelsen

Forskerne monitorerede 620.000 mennesker i tre måneder efter positiv test og sammenlignede dem med tusindvis af mennesker med andre sygdomme som f.eks. influenza, hudsygdomme og brækkede ben for at se, om corona-ramte er i  højere risiko end andre for at få psykiske lidelser. Her er resultaterne.

Så mange fik angst, depression eller søvnløshed indenfor tre måneder efter positiv test:

18 procent af dem med covid-19

13 procent af dem med influenza

12,7 procent af dem med et brud

Så mange fik angst, depression eller søvnløshed indenfor tre måneder efter positiv test, hvis man fraregner folk, som tidligere havde haft en psykiatrisk diagnose

5,8 procent af dem med covid 

2,8 procent af dem med influenza

12,5 procent af dem med et brud

Emner: corona

Del artiklen med dine venner