Din blindtarm har måske en funktion

Her troede man, at blindtarmen ikke havde nogen betydning, men nu viser et nyt studie, at blindtarmen kan have indflydelse på immunsystemet.  

Vi lærte alle i skolen, at kroppen har nogle rudimentære organer, hvor nogle af dem ingen funktioner har. Visdomstænder, haleben og blindtarmen er i dag mest anvendelige som ”bevis på evolutionen”. Almen viden siger, at blindtarmen er en indskrumpet rest fra et organ, der engang spillede en vigtig rolle hos vores forfædre, men som i dag ikke har nogen betydning. Nu viser det sig, at blindtarmen måske alligevel har en funktion. Ny forskning tyder nemlig på, at den spiller en rolle i forhold til immunsystemet. Studiet, der er publiceret i Science Direct, er ikke definitivt, men puster nyt liv i hypotesen om, at mennesket har beholdt blindtarmen pga. den støtte, den udgør for immunsystemet.

I årevis har forskerne ledt efter blindtarmens funktion. Man ved, at blindtarmen indeholder lymfevæv som indfanger og bekæmper infektion, og at blindtarmen har en god blodforsyning.

I en undersøgelse fra 2012 fandt man ud af, at personer psom ikke havde deres blindtarm, havde fire gange så ofte tendens til at få en bakteriel infektion, der medførte diarré, feber, kvalme og mavesmerter. Dette insinuerer, at blindtarmen kan spille en vigtig rolle i vores immunsystem, især fordi lymfevæv er kendt for at stimulere væksten af ​​visse typer gavnlige tarmbakterier.

Indtil nu er det dog for tidligt at konkludere noget, for langt de fleste mennesker som har fået fjernet blindtarmen har ingen generende eftervirkninger. Det kan så være fordi at kroppens andre organer går ind og kompenserer for den fjernede blindtarm. Det er alt sammen stadig hypoteser, og der mangler mere forskning på området, før man endeligt kan bevise, at vores blindtarm har en betydning.

Emner: blindtarm

Del artiklen med dine venner

Nyt fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift

 

Nyt fra Medicinske Tidsskrifter

Medicinsk Tidsskrift

Onkologisk Tidsskrift

Hæmatologisk Tidsskrift

MS Tidsskrift

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift