Rettigheder. Viden. Inspiration


Marie Lynning.

Scleroseforeningen undersøger patienters oplevelse af multisygdom

Hvor mange sclerosepatienter har andre sygdomme end multipel sclerose (MS), hvilke sygdomme er det, og hvordan påvirker det deres liv? Det undersøger Scleroseforeningen lige nu i en stor spørgeskema og interviewundersøgelse blandt i alt 3.000 patienter. 

Projektets første fase handler om at kortlægge, hvilke sygdomme, patienterne har, og om at se, om der kan findes mønstre i forekomsten. 

Spørgeskemaet er sendt ud, og Scleroseforeningen forventer at modtage omkring 3.000 svar i løbet at de kommende uger, fortæller specialkonsulent i Scleroseforeningen Marie Lynning, som er tovholder på projektet. 

“Forhåbentlig får vi et ret godt datagrundlag til at lave analyser. Vi har længe haft et ønske om at vide mere om, hvilke sygdomme mennesker med sclerose har ud over MS, og hvilken betydning det har både for behandlingen i sundhedsvæsnet og patienternes hverdagsliv og i forhold til det sociale system, arbejdsmarkedet og den slags,” siger Marie Lynning.

I projektets næste fase vil forskerne undersøge, hvilken betydning multisygdom har for patienterne for eksempel i forhold til behandling. 

Perspektivet i studiet er patienternes selvrapporterede oplevelse, men ifølge Marie Lynning er håbet også at få mulighed for en registerundersøgelse af, hvordan MS-patienter med multisygdom bruger sundhedsvæsnet. 

Projektet er støttet af Helsefonden og bliver til i et samarbejde mellem Scleroseforeningen og Region Sjællands Videnscenter for Multisygdom og Kronisk Sygdom. Resultaterne forventes klar i løbet af året. 

multipel sclerose

Del artiklen med dine venner