Ny type antistofbehandling til sclerose reducerer attakrate

En ny såkaldt anti-CD20 antistofbehandling, der især adskiller sig fra de hidtidige anti-CD20-antistoffer ved en lavere dosering og deraf følgende betydeligt kortere infusionstid, viser imponerende effekt på attak-rater.

Det rapporterer forskerne bag fase III-studierne ULTIMATE I og II, der ligeledes viser, at antistofbehandlingen har god effekt på aktiviteten af multipel sclerose og sygdomsforværring uden at være forbundet med uventede bivirkninger, 

Midlet hedder ublituximab og reducerer i begge studier attak-raten hos patienter med attakvis MS til mindre end 0,1 attak om året.

Effekt og sikkerhed ved ublituximab undersøges i ULTIMATE-studierne, som tilsammen omfatter mere end 1.000 patienter med attakvis MS, i forhold til førstelinjebehandlingen Aubagio (teriflunomid), og de to studier viser, at ublituximab reducerer den årlige attakrate henholdvis 60 og 49 procent bedre end aubagio, og den relative reduktion af gadolinium- og T1-læsioner var henholdsvis 97 procent og 96 procent.

Behandlingen gives i doser af 450 mg hver 24. uge, hvilken svarer til omtrent halvårligt. Behandlingen gives ved intravenøs infusion af en times varighed, og det er behandlingens reelle fordel i forhold til de anti-CD20-antistoffer, der indtil videre er kommet på markedet, fortalte læge og forsker ved Stanford University Lawrence Steinmann i sin præsentation af resultaterne ved den nylige virtuelle EAN-kongres. 

“Den korte infusionstid vil have stor betydning for de mange patienter, som skal tage tid ud af deres liv til behandlingen,” sagde han. 

I foråret 2020 godkendte EMA en forkortet infusionstid ved anti-CD-20-antistofbehnadlingen Ocrevus fra tre en halv til to timer, efter at studier havde vist, at dette kan gøres uden at gå på kompromis med patientsikkerheden. Godkendelsen faldt i god jord i Scleroseklinikkerne, der på det tidspunkt havde oplevet flaskehalsproblemer i infusionsstolene, siden den højeffektive behandling blev taget i brug. Professor Finn Sellebjerg, Dansk Multipel Sclerose Center, Rigshospitalet, fortalte i forbindelse med EMA vurdering af den forkortede infusionstid, at en godkendelse ville give klinikkerne bedre mulighed for at udnytte sine ressourcer, og hvis ublituximab godkendes, ser det ud til, at mulighederne vil blive endnu bedre.

Emner: multipel sclerose sclerose

Del artiklen med dine venner