Forskere: Sclerosepatienter, som får corona, bør tjekkes ugentligt

Sclerosepatienter, som får behandling, der dæmper immunsystemet, bør følges ugentligt for at holde øje med behandlingens betydning for covidsygdommen, mener forskere. 

Efter en gennemgang af 211 tilfælde af covid-19 hos patienter med multipel sclerose (MS), opfordrer forskere fra Genova til, at man følger udviklingen i immuncellernes funktion tæt under hele covid-19-forløbet, så man kan få bedre forståelse af de immunmodulerende behandlingers betydning for covid-19-prognosen.

MS-patienter, som bliver registreret med covid-19, bør ud over et ugentligt tjek af monocytter, NK-celler, neutrofil- og lymfocyttal også blive testet ugentligt for IL6-koncentration, T- og B-celleniveau, undergrupper af NK-celler og immunoglobin G og M. Det er anbefalingen fra en gruppe italienske forskere, som har gennemgået data fra 211 tilfælde af covid-19 blandt MS-patienter i sygdomsmodificerende behandling. 

De ugentlige test skal hjælpe med at afklare, hvilken indvirkning de sygdomsmodificerende behandlinger har på covid-19-forløb, skriver forskerne i en artikel i Multiple Sclerosis Journal.  

“Fortsat indsamling af sager vil kaste lys over, hvordan man skal håndtere covid-19 hos patienter i immunmodulerende eller -supprimerende behandling. Det er muligt, at en lægemiddelinduceret immunsuppresion kan føre til mildere tilfælde af covid-19 ved at have en dæmpende effekt på inflammation, men en del peger på, at det innate immunsystem, og særligt monocytter, macrofager og neutrofiler, spiller en en rolle for inflammation ved covid-19, og eftersom de fleste MS-behandlinger ikke påvirker det innate immunsystem, er det muligt, at disse behandlinger ikke vil have formildende effekt på covid-19,” skriver forskerne. 

Af de 211 rapporterede tilfælde, som forskerne har gennemgået, har hovedparten været milde, og kun et enkelt tilfælde har haft dødelig udgang. Der har siden pandemiens start været spekuleret i de immunmodulerende behandlingers indvirkning på covid-19-forløb, men gennemgangen af de foreløbige tilfælde giver ikke et klart svar, og derfor er der brug for fortsat indsamling af data, konkluderer forskerne. De opfordrer til systematisk og konsistent rapportering af data som minimum for lymfocyttal, og gerne også for T- og B-celler og for kinetikken i antistofresponset hele vejen gennem covid-19-forløbet. 

“Det er for de fleste patienter af største vigtighed, at man fortsætter den immunmodulerende og immunsuprimerende behandling, men indtil vi med sikkerhed ved, at de er beskyttet, skal disse patienter betragtes som værende i forhøjet risiko,” skriver forskerne. 

Emner: multipel sclerose sclerose

Del artiklen med dine venner