Mange med fremskreden sclerose har problemer med vejrtrækningen

ECTRIMS: Vejrtrækningsproblemer er et overset og sparsomt beskrevet problem hos patienter med multipel sclerose (MS), selv om respiratorisk sygdom er den hyppigste dødsårsag ved MS.

Problemerne bør håndteres for eksempel med non invasiv ventilation eller forebyggende tiltag som vaccination mod luftvejsnfektioner, konkluderer franske forskere i et nyt studie, der er præsenteret på den virtuelle kongres for scleroselæger, ECTRIMS.  

Forskerne har undersøgt tre forskellige kliniske aspekter af luftvejssygdom: Diaphramatisk dysfunktion, isoleret respiratorisk muskelsvækkelse og natlig alveolær hyperventilation hos 71 patienter med fremskreden MS, og fundet at op mod 70 procent af patienterne i denne gruppe har disse lidelser. 46 patienter (65 procent) havde diaphramatisk dysfunktion, 36 (50 procent) havde isoleret respiratorisk muskelsvækkelse, og ni havde natlig alveolær hyperventilation (12,8 procent), og kun 22 patienter (30 procent), havde ingen respiratorisk sygdom. 

Diaphramatisk dysfunktion kan blandt andet betyde, at patienten mister omkring halvdelen af sin vejrtrækningskapacitet, når han eller hun ligger ned. Isoleret respiratorisk muskelsvækkelse kan give patienten besvær med at trække vejret tilstrækkeligt. 

Deltagernes mediane alder var 53 år, og den mediane sygdomsvarighed var 21,4 år, og ingen var på forhånd diagnosticeret med respiratorisk sygdom.

Studiets sekundære mål var at undersøge sammenhængen mellem respiratorisk sygdom og symptomer på handicap som fatigue og kognition, og analyserne af disse resultater er stadig i gang. Indtil videre viser studiet ikke sammenhæng mellem respiratorisk sygdom, og disse symptomer, sagde Elisabeth Maillart, da hun præsenterede studiet søndag, men denne sammenhæng fortjener mere opmærksomhed, sagde hun.

“Vi må fortsætte og finde bedre måder at undersøge fatigue og kognition, og måske vil vi også se forbedringer med tiden, hos de patienter, vi nu følger, som er i non invasiv ventilationsbehandling,” sagde Elisabeth Maillart og bemærkede samtidig, at emnet ikke er blevet mindre relevant i forbindelse med covid-19-pandemien. 

41 patienter fra studiet bliver efterfølgende fulgt pneumunologisk, 18 har fået undervisning i hjælp til at hoste, og fem patienter har fået non invasiv ventilation.

Emner: multipel sclerose sclerose ectrims20

Del artiklen med dine venner