Human herpesvirus 6A kan være en medvirkende faktor til udviklingen af ​​multipel sclerose. Om det er 6A eller 6B eller begge på billedet vides ikke.

Sclerose-patienter ramt af specifik herpesvirus

Patienter med multipel sclerose bærer en særlig version af herpesvirus i større udstrækning end raske personer.

Det antyder en ny undersøgelse fra Karolinska Institutet, hvor forskere har udviklet en ny metode til at adskille to typer, 6A og 6B, af en almindelig herpesvirus (HHV), der er knyttet til multipel sclerose.

Ved at analysere antistoffer kunne forskerne vise, at patienter med sclerose bærer herpesvirus 6A i større udstrækning end raske individer.

Resultaterne, der er offentliggjort i Frontiers in Immunology, peger på, at herpesvirus 6A spiller en rolle for udviklingen af ​​multipel sclerose.

Human herpesvirus 6 (HHV-6) har tidligere været forbundet med multipel sclerose, men det har ikke været muligt at skelne mellem 6A og 6B. Gennem virusisolering hos syge har forskerne vist, at HHV-6B kan forårsage milde tilstande som roseola hos børn (kaldet tredagesfeber), men det har været uklart, om HHV-6A kan forårsage sygdom.

Ifølge estimater er op til 80 procent af alle børn inficeret med HHV-6-virus inden to års alderen, og mange bærer også beskyttelse i form af antistoffer mod denne bestemte virus resten af ​​deres liv. Men da det ikke har været muligt at skelne de to varianter fra hinanden efter infektion, har det været vanskeligt at sige, om HHV-6A eller -6B er en risikofaktor for multipel sclerose.

I denne undersøgelse var forskerne imidlertid i stand til at skelne mellem A- og B-virussen ved at analysere antistoffer i blodet mod proteinerne, der divergerer mest mellem de to vira.

"Dette er et stort gennembrud for både forskning i multipel sclerose og herpesvirus," siger Anna Fogdell-Hahn, lektor ved Institut for Klinisk Neurovidenskab ved Karolinska Institutet og en af ​​undersøgelsens seniorforfattere.

"For det første understøtter det teorien om, at HHV-6A kan være en medvirkende faktor til udviklingen af ​​multipel sclerose. Derudover er vi nu i stand til med denne nye metode at finde ud af, hvor almindelig disse to forskellige typer HHV-6 er, noget vi ikke har været i stand til tidligere."

Forskerne sammenlignede antistofniveauer i blodprøver fra ca. 8.700 sclerosepatienter mod mere end 7.200 raske mennesker, hvis køn, fødselsdato, dato for blodprøve og andre faktorer matchede dem med multipel sclerose.

De konkluderede, at personer med multipel sclerose havde 55 procent højere risiko for at bære antistoffer mod HHV-6A-proteinet end kontrolgruppen. I en undergruppe på næsten 500 mennesker, hvis blodprøver blev taget inden sygdommens begyndelse, var risikoen for at udvikle multipel sclerose i fremtiden mere end fordoblet, hvis de havde en 6A-virusinfektion.

Jo yngre folk var, da virussen først blev opdaget i blodet, desto højere var risikoen for at udvikle multipel sclerose i fremtiden. På den anden side var HHV-6B ikke positivt forbundet med sclerose. I stedet for havde sclerosepatienter lavere niveauer af antistoffer mod HHV-6B end dem uden multipel sclerose.

Antistoffer mod Epstein-Barr-virus (EBV), en anden herpesvirus, der også er forbundet med multipel sclerose, blev analyseret med den samme metode, og forskerne kunne vise, at personer, der var ramt af begge vira, havde en endnu større risiko for multipel sclerose. Dette indikerer, at flere virusinfektioner tilsammen øger risikoen for multipel sclerose.

"Både HHV-6A og -6B kan inficere vores hjerneceller, men de gør det på lidt forskellige måder. Derfor er det nu interessant at forsøge at kortlægge nøjagtigt, hvordan viraerne kan påvirke begyndelsen af ​​multipel sclerose," siger Anna Fogdell-Hahn.

Emner: multipel sclerose sclerose

Del artiklen med dine venner