Depression forværrer alvorlige sclerose-symptomer

Hvis patienter med multipel sclerose (MS) også lider af depression, har de større risiko for tidligt at blive ramt af svækkende symptomer.

Det viser en ny undersøgelse fra Karolinska Institutet i Sverige, hvor forskere sammenlignede sygdomsforløbet hos næsten 1.800 MS-patienter, som var deprimerede, med ca. 7.900 MS-patienter, der ikke var deprimerede, i en periode på op til 13 år.

Det er velkendt, at depression er en risikofaktor for MS, og at depression er mere almindelig hos mennesker med MS. Men det har hidtil været usikkert, om den psykiske sygdom også kan knyttes til frekvensen af ​​MS-progression.

I den nye undersøgelse fandt forskerne dog, at deprimerede MS-patienter havde en næsten 90 procent højere risiko for at nå en tilstand, hvor de havde brug for en stok for at gå 100 meter end de ikke deprimerede. Dette var også tilfældet for dem, der blev diagnosticeret med depression inden deres MS-debut, hvilket antyder, at MS-sygdommen i sig selv ikke nødvendigvis er årsagen til depressionen.

"Vi kan ikke med sikkerhed bestemme årsagssammenhængen, men det er interessant, at risikoen for forværring af handicap også var højere hos mennesker, der var deprimerede allerede før de blev diagnosticeret med MS," siger Stefanie Binzer, forsker ved Institut for Klinisk Neurovidenskab ved Karolinska Institutet og medforfatter på undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet Neurology.

De observerede sammenhænge kan tolkes på flere måder. F.eks. er det mere sandsynligt, at MS-patienter med depression ryger end ikke-deprimerede og er mere tilbøjelige til at forsømme at tage deres medicin. Deprimerede mennesker er også mindre ivrige efter at træne, og en mangel på fysisk aktivitet kan føre til en hurtigere forringelse. Det er også muligt, at depression og MS har fælles sygdomsmekanismer, der forværrer hinanden.

I alle tilfælde er behandling af depression en særlig vigtig del af MS-behandling.

"Vores undersøgelse viser, at det kan være meget vigtigt at være opmærksom på depressive symptomer hos mennesker med MS og at begynde behandling tidligt," siger Jan Hillert, professor ved Institut for Klinisk Neurovidenskab ved Karolinska Institutet og en anden af ​​undersøgelsens forfattere. 

"Yderligere forskning er nødvendig for at undersøge, om antidepressiv behandling har potentialet til at minimere MS-handicap."

Emner: multipel sclerose depression sclerose

Del artiklen med dine venner