Gode nyheder for bestemte sclerosepatienter: Lægemiddel udsætter tiden til kørestol med fire år

Hvis den hidtil dokumenterede effekt af det nye lægemiddel Mayzent varer ved, vil behandling med det netop FDA-godkendte lægemiddel udsætte tiden til, at patienter med sekundær progressiv multipel sclerose (SPMS) får behov for en kørestol, med 4,3 år.

Det viser modelberegninger fra ny forskning i det såkaldte EXPAND-studiet, som blev præsenteret på sclerosekongressen ECTRIMS 2019.

FDA godkendte i maj Mayzent (indholdsstoffet hedder siponomod) til behandling af patienter med SPMS, efter at behandlingen - som den første nogen sinde - sidste år viste en dæmpende effekt på den fysiske forværring hos patienter med SPMS. Og hvis nye beregninger af data fra EXPAND-studiet holder stik, kan godkendelsen få stor betydning for patienternes fysiske tilstand på lang sigt.

Professor ved Universitetshospitalet i Lille, Patrick Vermersch, præsenterede nye data, hvor den dokumenterede effekt af behandlingen er blevet fremskrevet til tiden, hvor patienterne når handikapgraden EDSS 7, eller med andre ord: til de får brug for en kørestol. Holder beregningerne, udsætter behandlingen tiden med lidt mere end fire år, fortalte han.

EXPAND-studiet er det største fase-III-studie med typiske SPMS-patienter, hvor mere end halvdelen af deltagerne allerede ved baseline havde udviklet handikap i en grad, så de havde brug for hjælpemidler for at gå. Patienterne blev fulgt i tre år eller indtil de udviklede bestemte handikap, og i øjeblikket foregår en forlængelse af studiet, hvor patienterne derudover bliver fulgt i op til ti år.

 

Emner: multipel sclerose sclerose Sekundær progressiv sclerose

Del artiklen med dine venner

Nyt fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift

 

Nyt fra Medicinske Tidsskrifter

Medicinsk Tidsskrift

Onkologisk Tidsskrift

Hæmatologisk Tidsskrift

MS Tidsskrift

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift