“Vi har ikke svaret endnu, men vi ved, at graviditet ikke forværrer sygdomsaktiviteten, og vi har en formodning om, at det i visse tilfælde har det forbedret patienternes prognose,” siger Melinda Magyari.

Scleroselæge: Graviditetsmyter holder patienter unødigt tilbage

Uvished om fremtiden kan få både unge kvinder med multipel sclerose (MS) og deres partner til at tøve i forhold til at stifte familie, men med den rette planlægning behøver sygdommen ikke at stå i vejen for ønsket om at blive en familie.

På Rigshospitalet tager scleroselægerne helst begge forældre med til samtaler om familieplanlægning for at mane unødvendige bekymringer i jorden. 

Når scleroselæge Melinda Magyari skal tale familieplanlægning med sine patienter ved Dansk Multipel Sclerose Center på Rigshospitalet, beder hun altid om, at patientens partner kommer med til samtalen.

For mens den vigtigste overvejelse for patienten selv i langt de fleste tilfælde er, om hendes sygdom vil få konsekvenser for barnet, vil partneren meget ofte gå med sin egen bekymring: Kan en graviditet og fødsel skade hans kæreste. Bekymringerne kan helt unødigt stå i vejen for at få opfyldt ønsket om at få børn.

“Vi oplever ofte, at den raske far er tilbageholdende over for projektet, fordi han er bekymret for sin partner, og derfor er det vigtigt, at vi tager snakken med begge forældre, for et misforstået hensyn fra ægtefællen, kan betyde, at patienten ikke tør komme ud med sit ønske om at få børn,” siger Melinda Magyari. 

Lægerne kan i rigtig mange tilfælde berolige de bekymrede mænd, for al forskning viser, at hvis graviditet har en indvirkning på MS, så er den positiv.

Man har længe vidst, at belastningen ved graviditet og fødsel ikke forværrer MS-patienters sygdom. Hverken på kort eller lang sigt. Tværtimod ser man i rigtig mange tilfælde, at kvinden er beskyttet mod sygdomsaktivitet, mens hun er gravid, og helt ny forskning tyder også på, at risikoen for, at sygdommen blusser op i månederne efter fødslen, er langt mindre, end man hidtil har troet. 

Blandt scleroselæger vil de unge par derfor også møde opbakning til at kaste sig ud i projekt barn, men alligevel støder Melinda Magyari ofte på misforståelser og myter, når hun hun holder foredrag for patienter.

“I forhold til, hvor velunderbygget det er, undrer jeg mig over, at patienterne stadig går rundt med de gamle myter,” siger Melinda Magyari.

Et myte, der ikke holder vand, er for eksempel, at kvinder med MS ikke kan føde på almindelig vis, mens en mere alvorlig bekymring går på, om belastningen ved en graviditet vil forkorte tiden til, at patienten får handikap og måske får brug for en kørestol.

Forskningen har hidtil vist, at sygdommen fortsætter i samme tempo efter graviditeten, og inden for meget kort tid vil forskere fra Rigshospitalet måske også kunne give et klart svar på, om graviditet har betydning for, hvor lang tid der går, før patienten udvikler handikap. 

Melinda Magyari er sammen med kolleger ved Dansk Multipel Sclerose Center i gang med at gennemgå data fra blandt andet Det Danske Scleroseregister og andre landsdækkende registre, for at se, om der er forskel mellem de kvinder med MS, der har født, og dem, der ikke har. Resultatet af undersøgelsen er ikke helt klar endnu, men Melinda Magyari har en forventning om, at det vil blive bekræfte, at graviditet ikke er skadelig for MS-patienter. 

“Vi har ikke svaret endnu, men vi ved, at graviditet ikke forværrer sygdomsaktiviteten, og vi har en formodning om, at det i visse tilfælde har det forbedret patienternes prognose,” siger Melinda Magyari. 

De seneste 10-15 år er der samtidig sket en kæmpe udvikling i mulighederne for at behandle MS, og det er også en af grundene til, at scleroselægerne i de fleste tilfælde vil bakke op, hvis de har en patient, der ønsker at få børn.

"Hvis man er en ung kvinde med MS, er der rigtig gode muligheder for at få børn. Graviditet og fødsel foregår stort set på samme måde for MS-patienter som for alle andre, det kræver bare mere planlægning. Hvis patienten er ung og har tiden for sig, plejer vi at sige, at de skal planlægge graviditeten, så den kommer efter et år, hvor der ikke har været attakker eller nye forandringer på MR-scanningen, og så kan vi planlægge behandlingen efter det,” siger Melinda Magyari. 

Emner: multipel sclerose sclerose

Del artiklen med dine venner