”EDSS og SDMT fanger to forskellige aspekter af progression, og det ser ud til, at vi får et mere holistisk sygdomsbillede, hvis vi inkluderer test af kognitionen,” siger professor ved universitetshospitalet i Basel, Ludwig Kappos.

Kombi-test er dobbelt så god til at finde progression hos sclerosepatienter

Test af den såkaldte EDSS-score er ikke nok til at opfange forværring hos alle patienter med multipel sclerose (MS). Men testen bliver langt bedre, hvis man kombinerer EDSS med test af den kognitive funktion ved hjælp af en anden test, kaldet SDMT-testen.

Det konkluderer et internationalt forskerhold, som har afprøvet et nyt mål for progression (forværring af sygdommen) på patienter.

EDSS står for Expanded Disability Status Scale og er et mål for MS-handicapudviklingen i kroppens fysiske funktioner og bruges af neurologen blandt andet til at måle behandlingseffekten hos en person med MS.

”EDSS og SDMT fanger to forskellige aspekter af progression, og det ser ud til, at vi får et mere holistisk sygdomsbillede, hvis vi inkluderer test af kognitionen,” siger professor ved universitetshospitalet i Basel, Ludwig Kappos, som præsenterede resultaterne på neurologikongressen EANs årskongres i Oslo.

Den nye forskning giver EDSS og SDMT-resultaterne hver især omtrent samme billede af behandlingseffekten hos patienterne: Henholdsvis 358 og 287 patienter ud af i alt 1.645 tester positivt for progression i de to tests. Men forskerne her har gransket tallene og fundet, at det i de fleste tilfælde ikke er de samme patienter, der slår ud i de to tests, og lægger man testene sammen, finder man 566 og altså næsten dobbelt så mange patienter med bekræftet seks måneders progression, som ved en af de to test alene.

Forklaringen er, at progression både kan vise sig som fysiske og som kognitive skader, og mange patienter har ikke begge typer skader.

”Man risikerer at overse progression hos en stor gruppe patienter, hvis man kun tester for EDSS. Der er et stort behov for at finde mål for progression hos patienter med progressiv MS, og jeg mener, at de observationer, vi har gjort her, er relevante i forhold til det,” siger Ludwig Kappos, som præsenterede resultaterne ved EAN.

 

 

Emner: multipel sclerose sclerose EAN19

Del artiklen med dine venner

Nyt fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift

 

Nyt fra Medicinske Tidsskrifter

Medicinsk Tidsskrift

Onkologisk Tidsskrift

Hæmatologisk Tidsskrift

MS Tidsskrift

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift