Yoga gavner sclerose-patienter

Et pilotprojekt på Skleroseklinikken-Rigshospitalet Glostrup har vist, at yoga kan få sclerosepatienter til at være mere aktive, samtidig med at træningsformen giver patienterne en større kropsbevidsthed, en bedre forståelse for, hvad der sker i kroppen, når man er ramt af sygdommen og en væsentlig selvindsigt.

”Mit drømmescenarie handler om, at yoga skal være et permanent, gratis tilbud til alle sclerosepatienter. Udover medicinsk behandling og gratis fysioterapi er det vigtigt med større fokus på træning og genopbygning af kroppens muskler. Eneste tiltag i dag er træning med maskiner. Men yoga er et godt supplement, som både gavner fysisk og mentalt. Det er nødvendigt, at patienterne har flere valgmuligheder, når det drejer sig om at være aktive”, konstaterer sygeplejerske Signe Gro Kristensen, Skleroseklinikken-Rigshospitalet Glostrup.

I maj i år stod hun i spidsen for et pilotprojekt over otte uger, hvor et hold på otte-ti sclerosepatienter dyrkede yoga en gang om ugen i halvanden time. Det har været så stor en succes, at der er blevet givet grønt lys for yderligere to hold i efteråret. Denne gang er perioden udvidet til 12 uger. Projektet er sponsoreret af medicinalvirksomheden Merck, og selve undervisningen finder sted i ambulatoriet i Skleroseklinikken-Glostrup.

Baggrunden for at rette blikket mod træning af patienter med sklerose er, at flere internationale undersøgelser viser, at sclerosepatienter har et klart lavere aktivitetsniveau sammenlignet med normalbefolkningen - på trods af, at der er evidens for, at fysisk aktivitet har en gavnlig effekt – ikke alene på fysikken, men også på sindet.

Kontakt med sit indre

”Vi ved, at inaktivitet kan være med til at øge risikoen for depression, træthed og nedsat muskelmasse og livskvalitet. Og det er udfordringer, sclerosepatienter har i forvejen via deres sygdom. Ud fra det grundlag vil jeg som sklerose-sygeplejerske og yogalærer meget gerne være med til at øge patienternes fysiske aktivitet, som er den del, hvor de selv kan gøre noget for deres krop, så de vil føle en større kropsbevidsthed og en større forståelse for, hvad der sker i kroppen, når man er ramt af sygdommen.”

Propatienter: Hvad er det helt konkret, yoga kan bidrage med?

Signe Gro Kristensen: ”Patienter med sklerose har en sygdom i nervesystemet, som kan give symptomer i form af bevægelse- og føleforstyrrelser, men også kognitive symptomer som kan være svære at mestre. Og hvis man ikke forstår dem, kan man meget nemt blive usikker på, hvad der er godt for kroppen og i stedet distancere sig fra den. Patienterne har sværere ved at koordinere bevægelser og balance og bliver mere stive i musklerne. Yoga kan hjælpe ved bl.a. at give en bedre kontrol med kroppen, større styrke, smidighed samt lære patienterne at arbejde med deres krop på en mere positiv måde. De observerer simpelthen, hvad deres krop kan lide og hvad den ikke bryder sig om. På den måde arbejder yoga med krop og sind på samme tid.”

Netop derfor har de sidste ti minutter af undervisningen altid fokus på vejrtrækningen for at skabe nærvær og ro i nervesystemet. Med yoga handler det med andre ord ikke om at præstere, men om at finde den rigtige måde at bevæge kroppen på og få kontakt med sit indre.

Bevægelse i en død fod

En spørgeskemaundersøgelse efter at første yogahold sluttede undervisningen, viser stor tilfredshed blandt deltagerne. Signe Gro Kristensen bad om svar på, hvilke symptomer den enkelte patient ønskede at arbejde med via yoga og dernæst, hvad han eller hun havde fået ud af de otte ugers træning.

”Det er uhyre individuelt, hvilke problemer patienterne foretrak at sætte fokus på. Der er nævnt gener som hovedpine, stress, smerter, balanceproblemer og stivhed i kroppen. Heldigvis har alle fået noget positivt ud af træningen. Nogle fremhæver, at yogaen har givet dem mere energi og tillid til at øge indsatsen indenfor f.eks. cykling og svømning, uden at falde helt sammen bagefter. Andre kan bedre håndtere deres hovedpine, har fået en bedre balance og oplever, at dele af deres krop er livet op igen. Der er pludselig kommet mere bevægelse i en ellers død fod. Det jeg kan konkludere er, at en ganske simpel ting som yoga har haft en særdeles gavnlig virkning, og flere ønsker at være med igen på efterårsholdene.”

Det er nu Signe Gro Kristensens mål at få produceret korte videoer med yogaøvelser, der kan lægges på nettet, så patienterne kan logge sig ind hjemmefra og på den måde lave nogle af øvelserne en til to gange i eget hjem.

”Der er i hvert fald ingen tvivl om, at dette initiativ bør være et permanent tilbud. Patienterne har taget yogaen til sig og har et stort ønske om at være mere aktive i deres dagligdag.”

Emner: multipel sclerose sclerose sundhedspolitisk

Del artiklen med dine venner

Nyt fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift

 

Nyt fra Medicinske Tidsskrifter

Medicinsk Tidsskrift

Onkologisk Tidsskrift

Hæmatologisk Tidsskrift

MS Tidsskrift

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift