Tilbage i 1952 fandt den canadiske læge Roy L. Swank, at MS i Norge var mindre udbredt blandt kystbefolkningen, der levede af fisk og dermed fik flere umættede fedtsyrer, end blandt befolkningen inde i landet, som i højere grad levede af fedt og kød.

Kost kan være vejen til forebyggelse af sclerose

Fra mavens mikroorganismer til saltindholdet i huden: Hele kroppen er forandret hos patienter med multiple sclerose, MS, og kosten kan være en vej til forebyggelse af sygdommen.

Det sagde professor Ralf Gold ved et symposium opå scleroselægernes kongres, EAN 2018.

Der foregår noget i mikroorganismernet hos sclerosepatienter, som har betydning for, hvordan deres sygdom udvikler sig, og dette ’noget’ kan blive det nye felt for behandling og forebyggelse af MS, sagde tyske professor Ralf Gold, da han på EAN 2018 talte om kostens betydning for MS og præsenterede forskning, der viser, at MS sætter spor både i tarmen og huden.

”MS foregår ikke bare i hjernen. Hele kroppen er forandret hos sclerosepatienter,” sagde Rolf Gold.

De genetiske aspekter ved MS har længe været kendt, og den sygdomsmodificerende behandling er i høj grad bygget op om denne viden, men forekomsten af multipel sclerose er steget så markant i Nord- og Centraleuropa, med en fordobling eller tredobling i løbet af en årrække, at stigningen ikke kan forklares alene med, at de diagnostiske metoder er blevet bedre.

Selv de mest avancerede multicenter gen-studier kan kun forklare omkring 35 procent af modtageligheden for multipel sclerose, og derfor er det værd at se på den mest fundamentale forandring i den vestlige verden, nemlig vores kost, mener Rolf Gold.

”Med alle de spændende genetiske studier virker det gammeldags at beskæftige sig med kosten, men helt tilbage i 1952 fandt den canadiske læge Roy L. Swank, at MS i Norge var mindre udbredt blandt kystbefolkningen, der levede af fisk og dermed fik flere umættede fedtsyrer, end blandt befolkningen inde i landet, som i højere grad levede af fedt og kød, og det er nærliggende at se en sammenhæng mellem udviklingen i forekomsten af MS og det generelle fald i indtaget af fiberrig kost og stigningen i indtaget af sukker og berigede fødevarer,” siger han.

 

 

Emner: multipel sclerose kost sclerose EAN18

Del artiklen med dine venner

Nyt fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

 

Redaktionen

Redaktion

Chefredaktører

Kristian Lund
kristian@medicinsketidsskrifter.dk

Nina Vedel-Petersen
nina@medicinsketidsskrifter.dk

Redaktionschef

Helle Torpegaard
helle@medicinsketidsskrifter.dk

Research

Birgitte Gether
Jan Fuhs (automatiseret research)

Webmaster

Tilknyttede journalister

Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt 
Lea Landsted - kultur, sundhedspolitik 
Jette Marinus - respiratorisk
Mathilde Louise Stenild - diabetes, reumatologi, sundhedspolitik 
Grit Blok - dermatologi 
Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
Maibrit Jürs - reumatologi 
Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
Maiken Skeem – hjertekar, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
Birgitte Rask Sønderborg – generelt, sundhedspolitik
Annette Lausten - gastroenterologi
Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

Om os

Om os

Persondatapolitik

Kontakt

Mail til redaktionen

Annoncer

Annonceformater

Medicinske Tidsskrifters medier

www.medicinsketidsskrifter.dk
www.propatienter.dk
www.medicinsktidsskrift.dk
www.onkologisktidsskrift.dk
www.haematologisktidsskrift.dk
www.sundhedspolitisktidsskrift.dk
www.mstidsskrift.dk

Redaktionen

Redaktion

Chefredaktører

Kristian Lund
kristian@medicinsketidsskrifter.dk

Nina Vedel-Petersen
nina@medicinsketidsskrifter.dk

Redaktionschef

Helle Torpegaard
helle@medicinsketidsskrifter.dk

Research

Birgitte Gether
Jan Fuhs (automatiseret research)

Annoncer

Kommerciel chef Anders From

Anders@medicinsketidsskrifter.dk

mobil: 29898690

Tilknyttede journalister

Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt 
Lea Landsted - kultur, sundhedspolitik 
Jette Marinus - respiratorisk
Mathilde Louise Stenild - diabetes, reumatologi, sundhedspolitik 
Grit Blok - dermatologi 
Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
Maibrit Jürs - reumatologi 
Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
Maiken Skeem – hjertekar, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
Birgitte Rask Sønderborg – generelt, sundhedspolitik
Annette Lausten - gastroenterologi
Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

Om os

Om os

Persondatapolitik

Kontakt

Mail til redaktionen

Annoncer

Annonceformater

Medicinske Tidsskrifters medier

www.medicinsketidsskrifter.dk
www.propatienter.dk
www.medicinsktidsskrift.dk
www.onkologisktidsskrift.dk
www.haematologisktidsskrift.dk
www.sundhedspolitisktidsskrift.dk
www.mstidsskrift.dk

Nyt fra Medicinske Tidsskrifter

Medicinsk Tidsskrift

Onkologisk Tidsskrift

Hæmatologisk Tidsskrift

MS Tidsskrift

Sundhedspolitisk Tidsskrift