Danske sclerose-patienter tages af behandling

Dansk Multipel Sclerose Center har indkaldt alle patienter, som er behandling med lægemidlet Zinbryta, til konsultation inden påske.

Den lille gruppe sclerosepatienter, som har været i behandling med den sygdomsmodificerende behandling, Zinbryta, som for kort tid tiden blev fjernet fra markedet i hele verden, er taget af behandlingen. De 17 patienter, som er tilknyttet Dansk Multipel Sclerose Center på Rigshospitalet har fået besked på ikke at tage flere doser og er samtidig blevet indkaldt til en konsultation inden påske, hvor de sammen med neurologen skal finde en anden behandling. Indtil det sker, vil de være dækket af eftervirkningen af Zinbryta-behandlingen.

”Virkningen holder op til tre måneder, så der er en kortere udvaskningsperiode. Patienterne har fået at vide, at de ikke må tage mere medicin, men den virker lidt endnu, og så har vi lidt tid til at finde ud af, hvad de skal have i stedet,” fortæller professor Finn Sellebjerg, Dansk Multipel Sclerose Center, Rigshospitalet.

Han vurderer, at Mavenclad, Lemtrada og Ocrevus, når det kommer i brug, vil være de oplagte alternativer.  Enkelte vil også kunne komme på Gilenya eller Tysabri, men en del patienter har fået Zinbryta, fordi de af forskellige grunde ikke kunne bruge de to præparater.

”Mange af dem, der er på Zinbryta, er det fordi de andre andenlinjebehandlinger ikke kan bruges. De vil typisk have antistoffer mod JC-virus, så de ikke kan behandles med Tysabri, og der kan være bivirkninger eller utilstrækkelig effekt, der gør, at de ikke kan behandles med Gilenya,” fortæller han.

Medicinrådet reviderer i år behandlingsvejledningen for multipel sclerose, og i den anledning bliver Zinbryta fjernet fra vejledningen, oplyser Medicinrådets sekretariat.

Emner: multipel sclerose sclerose

Del artiklen med dine venner