Forskere udvikler svedsensor til at overvåge inflammation

Forskere fra University of Texas i Dallas har udviklet en bærbar sensor, der måler og analyserer sved for biomarkører, som kan signalere opblussen af ​​inflammatorisk tarmsygdom (IBD).

Det armbåndsurslignende apparat er demonstreret i en såkaldt proof-of-concept-undersøgelse finansieret af Crohns & Colitis Foundation og udgivet i af tidsskriftet Inflammatory Bowel Diseases. Det skriver universitetet i en pressemeddelelse.

En sensor i enheden registrerer og kvantificerer ​​to biomarkører forbundet med inflammatorisk tarmsygdom: interleukin-1 beta og C-reaktivt protein (CRP). Undersøgelsen er den første til at fastslå, at de to biomarkører kan findes i sved.

Ifølge forskerne kan sensoren potentielt give IBD-patienter en advarsel om, at deres sygdom er ved at blusse op. Målet er at udvikle et apparat, der kan hjælpe patienter med at få mere kontrol over sygdommen.

"Det er som kontrollampelyset i en bil," siger Shalini Prasad, afdelingsleder og professor i bioteknologi på University of Texas i Dallas og undersøgelsens førsteforfatter.

"Advarselssignalet betyder ikke nødvendigvis, at sygdommen er ved at blusse op, men det kan give patienten chancen for at gribe ind tidligere, når symptomerne er mere modtagelige over for behandling. Apparatet kan også fungere som en tidlig indikator for, om en behandling virker."

Forskerne registrerede biomarkører i 20 raske frivillige for at demonstrere, at de kan spores, og for at fastslå niveauerne hos personer uden IBD. Sveden samles på en aftagelig strimmel, der er indbygget i apparatet, og som skal udskiftes dagligt. Prototypen skal nu testes på patienter i undersøgelsens anden fase.

"En bærbar mikrosensor kan potentielt give patienterne mulighed for aktivt at overvåge og håndtere deres sygdom. Det vil lette klinisk forskning og potentielt kunne bruges til at kontrollere sygdommen, ved at man forsøger at opnå et bestemt biomarkørniveau,” siger Gerard Honig, vicedirektør i Crohns and Colitis Foundation, der finansierer undersøgelsen.

Emner: IBD

Del artiklen med dine venner