Stort sukkerforbrug øger måske risikoen for colitis

Spiser eller drikker man meget sukker kan det medvirke til at forværre eller ligefrem udvikle colitis.

Det antyder et nyt musestudie fra University og Texas Southwestern Medical Center, hvor forskere serveres store mængder sukker for mus i syv dage og sammenlignet bakteriekulturer før og efter diæten.

Forskerne fandt flere af de bakterier, der kan skade tarmens beskyttende slimlag.

"Colitis er et stort folkesundhedsproblem i USA og i andre vestlige lande," siger Hasan Zaki, Ph.D., som er chefforsker på undersøgelsen, der er offentliggjort Science Translational Medicine.

"Disse resultater er meget vigtige set ud fra et folkesundhedsmæssigt synspunkt."

På grund af sygdommens meget højere forekomst i vestlige lande har forskere set på den vestlige kost - højt fedtindhold, sukker og animalsk protein - som en mulig risikofaktor, fortæller Zaki. Mens fedtfattige kostvaner har vist sig at udløse IBD, har sukkers rolle været mere kontroversiel, siger han.

Undersøgelsen peger især på den glukose, der findes i majssirup med høj fruktose udviklet af fødevareindustrien i 1960'erne og derefter i stigende grad bruges til at søde læskedrikke og andre fødevarer som en hovedmistænkt.

Forekomsten af ​​IBD er også steget i vestlige lande, især blandt børn, i samme periode, konstaterer forskerne, der i studiet fodrede mus med en opløsning af vand med en 10 procent koncentration af forskellige sukkerarter - glukose, fruktose og saccharose - i syv dage.

De fandt ud af, at mus, der enten var genetisk disponeret for at udvikle colitis eller de mus, der fik et kemikalie, som inducerer colitis, udviklede mere alvorlige symptomer, hvis de først fik sukker.

Forskerne brugte derefter gensekventeringsteknikker til at identificere de typer - og forekomsten - af ​​bakterier, der findes i tyktarmen hos mus før og efter at have modtaget deres sukkerdiæt. Efter at have fået sukkerbehandlinger i syv dage viste de, der blev fodret med saccharose, fruktose og især glukose, signifikante ændringer i den mikrobielle population inde i tarmen.

Udtynding af slimlaget

Bakterier, der vides at producere slimnedbrydende enzymer, såsom Akkermansia, blev fundet i større antal, mens nogle andre typer, der betragtes som gode bakterier og almindeligvis findes i tarmen, såsom Lactobacillus, blev reduceret.

Forskerne så tegn på en udtynding af slimlaget, der beskytter slimhinden i tyktarmen samt tegn på infektion af andre bakterier.

"Slimlaget beskytter tarmens slimhindevæv mod infiltration af tarmmikrobiota," forklarer forskerne.

"Højere overflod af slimnedbrydende bakterier, herunder Akkermansia muciniphila og Bacteroides fragilis, i glukosebehandlede mus er derfor en potentiel risiko for tarmslimbarrieren.

På grund af slimlagets erosion kom tarmbakterier tæt på epitellaget i tyktarmen hos de glukosebehandlede mus.

"Brud på epitelbarrieren er den vigtigste indledende begivenhed ved tarmbetændelse," skriver forskerne.

Selvom glukose havde den største effekt, ændrede alle tre enkle sukkerarter sammensætningen af ​​tarmmikrobiota. Tidligere undersøgelser har vist, at tarmmikrobiota hos både mennesker og mus kan ændre sig hurtigt med en ændring i diæt.

"Vores undersøgelse viser tydeligt, at du virkelig skal tænke over din mad," siger Zaki.

Efter at have fundet ændringer i tarmmikrobiotaen hos sukkerfodrede mus fodrede forskerne afføring fra de sukkerbehandlede mus til andre mus. Disse mus fik forværret deres colitis, hvilket tyder på, at glucoseinduceret modtagelighed for colitis kan overføres sammen med den destruktive tarmmikrobiota fra berørte dyr.

Zaki siger, at han nu planlægger at undersøge, om og hvordan et højt sukkerindtag påvirker udviklingen af ​​andre inflammatoriske sygdomme såsom fedme, fedtleversygdom og neurodegenerative sygdomme som Alzheimers.

Emner: colitis

Del artiklen med dine venner