Lavere fertilitet hos kvinder med tarmsygdomme

Kvinder med de inflammatorisk tarmsygdomme (IBD) Crohns sygdom eller colitis ulcerosa har en lavere fertilitet.

Det viser en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Journal of Crohns and Colitis, hvor svenske forskere skriver, at fertilitetsgraden hos kvinder med IBD var 1,52 fødsler pr. 1.000 leveår mod 1,62 hos kvinder uden IBD.

Speciallæge og kirurg Emma Druvefra Länssjukhuset Ryhov i Jönköping anførte undersøgelsen, som er baseret på det svenske nationale patientregister, hvor forskerne har identificere 27.331 kvinder med IBD mellem 15 og 44 år fra 1964 til 2014 for at vurdere forskelle i fertilitet sammenlignet med 131.892 matchede personer uden IBD.

Hos alle IBD-undertyper blev fertiliteten nedsat - for Crohns sygdom med 12 procent, for colitis med fire procent og for uklassificeret IBD med 14 procent.

I undersøgelsesperioden blev fertiliteten forbedret, undtagen blandt kvinder med Crohns sygdom. Fertiliteten hos ​​kvinder med IBD, der allerede havde mindst et barn, var lavere på alle sammenlignelige niveauer for Crohns og uklassificeret IBD samt for kvinder med colitis med mere end et barn. Hos kvinder med Crohns påvirkede sygdommens sværhedsgrad, tarmresektioner og perianal sygdom fertiliteten negativt.

Den øgede brug af svangerskabsforebyggende midler og reduceret fertilitet hos kvinder med colitis, der allerede havde flere børn, antyder, at et element af frivilligt nedsat fertilitet er involveret, mener forfatterne.

"Et er opmuntrende, at virkningen af ​​IBD på kvindernes fertilitet sammenlignet med raske individer, er blevet mindre udtalt i undersøgelsesperioden," siger de.

Emner: Crohns sygdom colitis ulcerosa

Del artiklen med dine venner