Nordsjællands Hospital har i forbindelse med forskningen ansat en eSundhedssygeplejerske, der går web-stuegang på patienter med inflammatoriske tarmsygdomme hver dag. Modelbillede.

Tag ansvar for din tarmsygdom

Som tarmpatient har du mulighed for at erstatte hospitalsbesøg med en selvtest. Det giver dig kontrol med og ansvar for din sygdom og dit helbred.

På Ferring Gastromedicinsk Laboratorium for eSundhed i Nordsjælland har tarmpatienter mulighed for at erstatte hospitalsbesøg med selvtest.

”Det er faktisk en understøttende behandling, vi laver.”

Sådan siger laboratorieleder Dorit Vedel Ankersen, der er tilknyttet Ferring Gastromedicinsk Laboratorium for eSundhed ved Nordsjællands Hospital.

Hver dag modtager laboratoriet resultater af afføringsprøver fra patienter med inflammatorisk tarmsygdom eller irritabel tyktarm via computerprogrammet Constant-Care. Herefter går Dorit Vedel Ankersen og websygeplejerske Dorte Marker webstuegang blandt patienterne og ringer dem op, hvis sygdommen rør på sig.

Patienterne befinder sig i fuld vigør alle andre steder end på hospitalet, men via en web app kan de se, hvordan det går med deres sygdom. Er den i ro, er det illustreret med farven grøn, er den på vej op, får den farven gul, og er den fuldt opblusset, illustreres det med farven rød.

”Konceptet med webbaseret behandling er at involvere patienterne, så de selv tager del i behandlingen og tager ansvar for deres sygdom – self-management og self-caring. Vi støtter dem bare. Vi har lært dem at ringe eller skrive, når sygdom er på vej op, og de begynder at få det skidt. Og hvis de ikke selv slår alarm, så kontakter vi dem,” siger hun.

Laboratorieleder Dorit Vedel Ankersen

Behandlingen overholdes bedre

Både Crohns sygdom, Colitis Ulcerosa (IBD) og irritabel tyktarm (IBS) kan være i bero i kortere eller længere perioder, men blusser op med jævne mellemrum. Det kan resultere i forskellige gener som diaré, mavesmerter og betændelse og blod i afføringen. På Nordsjællands Hospital uddanner websygeplejerske Dorte Marker patienterne med IBD og Dorit Vedel Ankersen patienterne med IBS i sygdommene, deres symptomer og behandlingen af dem. For selvkørende patienter er glade patienter, mener de.

”Er man selvkørende, har man det bedre med sig selv. Og man er mere tryg og ikke bange for sin sygdom, når man ved, hvordan man skal håndtere den og har forskellige redskaber at gribe fat i. Det giver ro. Og er der noget, der kan sparke til inflammatoriske tarmsygdomme og irritabel tyktarm, er det stress,” siger Dorit Vedel Ankersen.

Desuden viser erfaring, at overholdelse af behandlingen blandt kroniske patienter ikke er ret høj. Det giver større udsving i deres sygdom, hvilket koster sundhedssystemet dyrt.

”Systemet giver patienterne en kærlig påmindelse om, at de skal tage deres medicin. Alle med børn ved, at det kræver noget af en investering at få sine børn til at kunne gå og stå selv. Og det tager tid – for nogle mere end andre. Men det er en god investering, når folk lider af en kronisk sygdom, de skal leve med resten af livet,” siger hun.

Tættere på patienterne

Telemedicin kan imidlertid også lyde som en sparreøvelse, hvor hospitalerne holder patienterne i udstrakt arm. Men faktisk mener læge og ph.d. Johan Burisch fra forskningslaboratoriet, at de med eSundhed kommer tættere på patienterne.

”Vi og patienterne følger deres sygdom nøje, og vi kontakter dem øjeblikkeligt, når vi ser udsving i sygdomskurven, så jeg synes faktisk, vi kommer tættere på dem. Ligesom de kommer tættere på deres sygdom. Det klassiske læge-patient forhold er, at jeg siger, hvad patienten skal gøre, hvorefter patienten måske, måske ikke, gør det. Nu er det moderne tider, hvor folk er på nettet og gerne vil inddrages,” siger han og fortsætter:

”Det er svært at have en kronisk sygdom, og patienterne er sure på deres piller. Mange glemmer at tage dem i perioder, hvor de har det godt, men nu kan de se, når sygdommen er på vej op, før de mærker den. Det øger deres forståelse for og vilje til at følge behandlingerne,” siger han.

 

Om irritabel tyktarm:

Irritabel tarm er den mest bekostelige mave/tarmlidelse i Danmark. Cirka en million danskere lider af irritabel tyktarm.

 

Sådan fungerer selvmonitorering hos tarmpatienterne med eSundhed:

Patienter kan ved hjælp af en smartphone, en app og en lille målepind, som minder om en graviditetsprøve, teste deres fæces' indhold af betændelse.

Resultatet vises på patientens smartphone i trafiklysfarverne rød, gul og grøn. Prøvens resultat fremgår af en streg, som fremkommer på pinden. Ved hjælp af en smartphone og en app kan patienterne indføre resultatet i et computerprogram Constant-Care©, som vil vise, om deres tarmbetændelse er i fare for at blusse op eller allerede er i svær aktivitet.

Patienterne rustes dermed til at følge deres sygdom og periodevis øge en gavnlig medicinindtagelse.

Udviklingen af systemet er foregået i samarbejde mellem Calpro A/S i Norge og Nordsjællands Hospital.

Emner: tame

Del artiklen med dine venner