Antibiotika, der påvirker tarmfloraen, er en risikofaktor for at få inflammatorisk tarmsygdom.

Antibiotika forbundet med øget risiko for inflammatorisk tarmsygdom

Anvendelse af antibiotika, især bredspektret antibiotika, kan være forbundet med en øget risiko for at få inflammatorisk tarmsygdom (IBD), herunder colitis ulcerosa og Crohns sygdom.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af forskere ved Karolinska Institutet i Sverige og Harvard Medical School i USA. Studiet er udgivet i tidsskriftet The Lancet Gastroenterology & Hepatology.

Den voksende forståelse for mikrobiomets betydning for vores sundhed har bevirket en stigende bekymring for, om antibiotika kan påvirke og forstyrre tarmfloraen og dermed øge risikoen for mave-tarm-sygdomme. I det hidtil største studie af sammenhængen mellem antibiotikabrug og inflammatoriske tarmsygdomme (IB) fandt forskerne fra Sverige og USA, at hyppigere brug af antibiotika var forbundet med udvikling af IBD, herunder colitis ulcerosa og Crohns sygdom.

"Det bekræfter, hvad mange af os har mistænkt - at antibiotika, der påvirker tarmfloraen, er en risikofaktor for IBD," siger studiets førsteforfatter Long Nguyen fra Massachusetts General Hospital og Harvard Medical School i en pressemeddelelse fra Karolinska Institutet.

"Selvom sammenhængen virker logisk og intuitiv, har man ikke undersøgt hypotesen i en stor befolkningsundersøgelse før nu.”

Risikoen fordoblet

I det såkaldte ESPRESSO-studie undersøgte forskerne knap 24.000 svenske patienter med IBD (16.000 med colitis ulcerosa og 8.000 med Crohns sygdom) og sammenlignede dem med 28.000 søskende og 117.000 kontroller fra den generelle befolkning. Brug af antibiotika var forbundet med en fordobling af risikoen for IBD, selv efter at der var kontrolleret for adskillige risikofaktorer. Den øgede risiko gjaldt for både colitis ulcerosa og Crohns sygdom, og risikoen var størst blandt dem, der havde fået bredspektret antibiotika.

"At identificere risikofaktorer for IBD er vigtigt, og i sidste ende er vores mål at forhindre sygdommen. Vores undersøgelse er endnu en brik til puslespillet og endnu en grund til at undgå unødvendig brug af antibiotika," siger professor Jonas F. Ludvigsson fra Karolinsk Institutets afdeling for medicinsk epidemiologi og biostatistik.

Emner: Morbus Crohn Crohns

Del artiklen med dine venner