- Foto: Wikimedia Commons

Influenzavaccinerede børn har mindre risiko for indlæggelse

Småbørn vaccineret mod influenza har signifikant mindre tendens til at opleve alvorlige komplikationer fra influenzavirus.

Det viser nye resultater fra canadiske forskere fra Public Health Ontario (PHO) samt fra Institute for Clinical Evaluative Sciences (ICES).

Nye forskningsresultater udgivet i PLOS ONE i november i år viser, at småbørn, der var fuldt vaccineret mod influenza, generelt havde en 60 procent mindre risiko for hospitalsindlæggelse på grund af influenza-infektioner. Selv for småbørn, der var delvist vaccineret mod influenza - altså de børn, der fik en dosis influenzavaccine i deres første influenzasæson - faldt risikoen for indlæggelse på grund af influenza med 39 procent.

”Influenza kan forårsage alvorlig sygdom, især hos småbørn, men der har ikke været meget forskning, der har undersøgt omfanget af influenzavaccinens evne til at forhindre småbørn i at blive virkelig syge og indlagt på et hospital,” siger Dr. Jeff Kwong, forsker hos PHO og ved ICES. Dr. Kwong er medforfatter til forskningsartiklen om influenzaens effekt på småbørn.

”Resultaterne beskrevet i artiklen viser, hvor effektiv influenzavaccinen kan være til at beskytte små børn mod alvorlige komplikationer fra influenzainfektioner,” tilføjer dr. Kwong.

I provinsen Ontario undersøgte forskerne næsten 10.000 hospitalsregistre over børn i alderen seks måneder til under fem år, hvor respiratorisk specimenter var indsamlet og testet for influenza. Undersøgelsen viste, at 12,8 procent ifølge laboratoriet havde influenza.

Forskernes undersøgelser omfattede fire influenzasæsoner fra 2010/11 til 2013/14 - og inddelte resultaterne for at sammenligne børn, der var fuldt vaccineret, delvist vaccineret, og dem, der ikke fik vaccinen. De sammenlignede også variationer efter aldersgruppe og de cirkulerende influenzastammer hver sæson.

Samlet set faldt indlæggelse på grund af influenza i gruppen af vaccinerede børn i alderen to til fire år med 67 procent, mens risikoen for indlæggelser i aldersgruppen seks til 23 måneder faldt med 48 procent.

”Disse resultater viser, at influenzavacciner er effektive til at forebygge influenzaindlæggelser hos småbørn, og det gjorde sig også gældende for de børn, der blev vaccineret to sæsoner efter hinanden. Resultaterne peger på, at denne gruppe børn bør modtage deres årlige vaccine for at forhindre indlæggelser,” siger Sarah Buchan, ph.d.-kandidat ved University of Toronto og studiets hovedforfatter.

Emner: småbørn influenza vaccination

Del artiklen med dine venner