Rettigheder. Viden. Inspiration


Melatonin kan forværre astma om natten

Patienter med astma oplever ofte en forværring af astmatiske symptomer om natten ved såkaldt natlig astma, og det kan ifølge en ny undersøgelse måske skyldes melatonin.

Ifølge rapporter sker mere end 50 procent af astmadødsfald om natten, hvilket afslører en sammenhæng mellem natlige astmasymptomer og astmadødsfald. Selvom nogle har foreslået flere triggere, der forklarer patogenesen af ​​natlig astma, forbliver de præcise mekanismer, uklare.

Nu har en forskergruppe ledet af Kentaro Mizuta fra Tohoku University Graduate School of Dentistry opdaget, at melatonin forværrer astma.

Natlig astma er karakteriseret ved øget bronkial aktivitet om natten, og plasma-melatoninkoncentrationer er højere hos patienter med natlige astmasymptomer.

Astmapatienter lider af sammentrækning af bronkierne, som kan lettes med hjælp fra en bronkodilatator - medicin som udvider bronkierne. Mens melatonin, som ofte ordineres til søvnløshed, begunstiger en tilstand af sammentrækning af bronkierne og svækker den afslappende virkning af en bronkodilatator gennem aktiveringen af ​​en bestemt receptor. 

”Selvom serumkoncentrationen af ​​melatonin ikke signifikant inducerede luftvejskonstriktionen (sammentrækningen, red.), forværrede større doser af melatonin, som er klinisk brugt til at behandle søvnløshed, jetlag eller kræft, astmasymptomer og forringede den terapeutiske virkning af bronkodilatatorer,” fortalte Kentaro Mizuta om opdagelsen.

Hormonet melatonin dannes i hjernen og er kendt som søvnhormonet, da hormonet hjælper med at regulere døgnrytmen og søvn. Det sker ved, at kroppen danner mere melatonin, når det bliver mørkt, hvilket resulterer i, at man bliver søvnig.

Del artiklen med dine venner