Overvægt og fedme kan påvirke astmatiske børns effekt af inhalationssteroid

ERS: Astmatiske børn reagerer i mindre grad på inhalationssteroider (binyrebarkhormon til inhalation), hvis de er overvægtige eller svært overvægtige, og det fører til hyppigere astmaanfald, viser forskning, der bliver præsenteret på den European Respiratory Societys Internationale kongres. 

Det internationale observationsstudie er det første til at bruge oplysninger om genetiske varianter tilknyttet body mass index (BMI) for at undersøge, om et dårligt respons på inhalerede kortikosteroider potentielt kan hænge sammen med overvægt eller andre faktorer, såsom at bo i kvarterer med dårlig luftkvalitet eller at blive udsat for cigaretrøg.

“Vi ved, at børn med astma med ringe symptomkontrol har en tendens til at tage på i vægt. Det er muligvis, fordi de dyrker mindre motion. Børn med astma, der er overvægtige eller svært overvægtige, har større sandsynlighed for at få værre symptomer på trods af, at de er på den anbefalede behandling af inhalerede kortikosteroider, hvilket ikke kun gør det udfordrende at opnå en sund vægt, men også at forbedre deres livskvalitet,” lyder det fra dr. Cristina Longo, som var postdoktor ved Amsterdam University Medical Medical Center (Holland), da hun udførte forskningen og nu er adjunkt ved University of Montreal, Quebec, Canada. Dr. Longo fortsætter:

”Retningslinjerne anbefaler steroider til børn med astma, der har et højere BMI end normalt. Vores forskergruppe mener, at one-fits-all-tilgangen til behandling af børn med astma med inhalerede steroider som deres første behandlingsvalg, især dem med overvægt, kalder på en revision. I det mindste bør forskning, der identificerer potentielle alternative behandlinger, opmuntres og prioriteres, især da 30 procent af børn med astma også er overvægtige. Når fedmeepidemien i barndommen stiger, forventer vi, at denne procentdel også stiger, hvilket betyder, at dette problem med dårlig kontrol vil ses oftere i klinisk praksis.”

Genetisk risikoscore

Dr. Longo og kolleger brugte data fra 1.511 børn med astma i alderen mellem to og 16 år fra fem undersøgelser. Alle børn brugte inhalationssteroider og havde en dårlig respons, der blev defineret som et eller flere astmaanfald, der krævede akut lægehjælp og/eller en behandling med steroider i tabletform.

Forskerne indhentede oplysninger om barnets alder og køn, astmadiagnose, astmaegenskaber (som medicin og nylige forværringer), BMI, allergi, eksponering for skadelige miljøudløsere som rygning og genetiske varianter knyttet til BMI-status, der blev identificeret fra DNA ekstraheret fra blod-, spyt- eller vatpinde prøver fra næsen. De udviklede en 'risikoscore', hvor jo flere BMI-relaterede genetiske varianter et barn havde, desto højere var deres score. 

De brugte den genetiske risikoscore til at forudsige stigninger og fald i børns BMI z-score. BMI z-score estimerer, hvor langt og i hvilken retning hvert barns BMI afviger fra den gennemsnitlige 'normale' værdi for et barn af samme alder og køn, der vokser med en sund hastighed. En BMI z-score større end en tyder på, at barnet er i risiko for at være overvægtigt, højere end to tyder på, at barnet er overvægtigt, og en score, der er større end tre, tyder på, at barnet er overvægtigt.

”Hos de 1.511 børn med astma, der tog ICS (inhalationssteroider , red.), var 21 procent overvægtige. Selvom dårlig ICS-respons varierede fra 20-80 procent i de fem internationale undersøgelser, viser vi konsekvent, at andelen af ​​børn med dårlig ICS-respons mere end fordobles for hver enhedsforøgelse i BMI, ”understreger Dr. Longo og peger på, at resultater lægger op til, at læger skal have en mere personlig tilgang til behandling af overvægtige og svær overvægtige børn med astma.

”Børnelæger og astmaspecialister skal være opmærksom på, at børn med højere BMI kan tage ICS uden nogen effekt af behandlingen. Hvorvidt alternative behandlinger, såsom biologisk medicin, er mere effektive i denne gruppe af børn, må fremtidige studier vise,” siger Dr. Cristina Longo.

Emner: overvægt ERS2021

Del artiklen med dine venner