Modelfoto.

Covid-19 har i høj grad påvirket KOL-patienters følelser og hverdag

Corona-pandemien og risikoen for at blive ramt af covid-19 har i stor grad påvirket de KOL-patienter, som to danske forskere har interviewet i deres undersøgelse.

I studiet, der netop er blevet publiceret i Journal of Clinical Nursing, har forskerne talt med patienter med moderat til svær KOL, som i mere end et år har følt sig tvunget til at isolere sig selv, da de frygtede at dø af covid-19.

Undersøgelsens resultater afslørede et behov for proaktiv kontakt med sundhedspersonale for at berolige patienternes følelser af afsavn, ensomhed, håbløshed og angst.

Forskningen er blevet til på baggrund af samtaler forskerne foretog fra juni til september 2020, hvor 13 deltagere blev rekrutteret og interviewet individuelt via virtuelle platforme eller fysiske møder. 

Samtalerne viste, at det at leve med truslen om at blive inficeret med coronavirus i høj grad har påvirket hverdagen for de deltagene patienter med KOL. Særligt var den nagende frygt for coronavirus som dødstrussel en dominerende følelse kombineret med angst, ensomhed og håb, og med selvisolering fulgte bekymring for at blive glemt, mens deltagernes tanker om fremtiden balancerede mellem at frygte det værste og håbe på det bedste.

Her er nogle af kommentarererne:

Kvinde med 20 procent lungekapacitet, haft KOL over 20 år. ”Jeg talte faktisk med min lungelæge, og hun sagde, at i tilfælde af en person som mig ville de ikke engang bruge åndedrætsværn, fordi det skader lungerne. Det vidste jeg ikke før, men nu gør jeg det. Så nu ved jeg, at ingen vil sørge for, at jeg kan trække vejret, hvis jeg får coronavirus […] Der er ikke noget håb for mig, og det skræmmer mig.”

Kvinde med 37 procent lungekapacitet, haft KOL i 10 år: "Vi gik bare hjemme her og talte om coronavirus hele tiden og så alle nyhedsudsendelser. Men så tænkte jeg, at jeg hellere skulle stoppe med at se alle disse nyhedsprogrammer, fordi de simpelthen fik mig til at føle mig værre.”

Konklusion, relevans og perspektiv

De deltagende patienter med moderat til svær KOL har i pandemiens skygge følt sig tvunget til at isolere sig selv, da de frygter at dø af covid-19. Undersøgelsen afslørede et behov for proaktiv kontakt med sundhedspersonale, som kunne berolige patienternes følelser af afsavn, ensomhed, håbløshed og angst.

Netop oplysninger om patientens perspektiv, mener forfatterne, kan bruges til at udvikle målrettede interventioner med det formål at give tilstrækkelig information, støtte, håb og at implementere digitale eller virtuelle løsninger for at holde kontakt og undgå følelsen af ​​at være alene og glemt under pandemikrisen.

Desuden skriver forfatterne, at undersøgelsen bidrager med en ny forståelse af KOL-patienters byrde ved selvisolering under corona-pandemien, og netop det kendskab til patienternes perspektiv kan guide sundhedspersonalet med hensyn til proaktive telefonopkald eller virtuelle konsultationer med fokus på patienternes mentale sundhed.

Emner: KOL

Del artiklen med dine venner