Rettigheder. Viden. Inspiration


Den hårdt ramte KOL-patient Ib Trolle er forvirret over, hvornår han kan blive vaccineret. Han har talt med sin egen læge, som også er forvirret.

Hårdt ramte KOL-patienter bliver ikke tilbudt vaccine

Kun 40 procent af Ib Trolles lunger dur. Alligevel frygter han, at han må vente på covid-19-vaccination sammen med landets øvrige +65-årige. Hårdt ramte KOL-patienter falder lige nu ned mellem to stole. Lungeforeningen mener, at en sårbar patientgruppe er blevet glemt.

73-årige Ib Trolle har stort set været isoleret i sit hjem siden februar sidste år. Hans lungekapacitet er nede på 40 procent, for han er blandt de tusindvis af danskere, der lider af svær KOL. Siden covid-19 kom til landet, har han frygtet for sit liv. Som han siger:

”Hvis jeg bliver smittet, dør jeg. Det er jeg ikke klar til endnu. Jeg har dejlige børnebørn, som jeg gerne vil se komme godt i vej”.

Men han er forvirret. Han har snakket med sin egen læge, som desværre også er forvirret. Han synes selv, at han hører til i gruppe 5 i myndighedernes vaccinationsplan. Dem, der bliver vaccineret lige nu. Men hans læge kan ikke få lov at henvise ham til vaccination. Derfor frygter Ib Trolle, at han skal vente på vaccination sammen den gruppe af i øvrigt sunde danskere, der har samme alder som ham. Det kan Ib Trolle ikke få til at passe.

”Jeg er skidefrustreret. For at sige det mildt. Ja, undskyld, jeg bander”, siger han.

Føler sig overset

Med udrulningen af myndighedernes plan for covid-19-vaccination ser KOL-patienter som Ib Trolle ud til at være faldet uheldigt mellem to stole. Det er i første omgang kun syge med fast sygehuskontakt, der visiteres til vaccination. Men Ib Trolle og andre KOL-patienters behandling blev med Ny Overenskomst for Almen Praksis 2018-2021 overflyttet fra sygehus til egen læge, hvor der lige nu er stor forvirring om, hvordan og hvornår man må henvise til vaccination.

PLO har skønnet, at der på landsplan er 25.000 patienter med KOL og/eller diabetes type 2, som behandles i almen praksis. Lungeforeningen mener, at myndighederne har glemt dem i vaccinationsplanen.

”Går man som KOL-patient på et lungeambulatorium, får man lige nu tilbud om vaccination. Går man i almen praksis med samme dårlige lungekapacitet, har man ikke fået tilbuddet. Men at gå hos almen læge er ikke det samme, som at man ikke er ramt af svær lungesygdom. Det giver mange af vores medlemmer en følelse af at være overset og glemt”, siger Torben Mogensen, formand for Lungeforeningen.

Inddelingen står fast

Sundhedsstyrelsen forsikrer om, at ingen er glemt. Overlæge og enhedschef i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg fortæller, at man lige nu er i gang med at vaccinere gruppe 5, som tæller udvalgte personer med særligt øget risiko for alvorligt forløb ved covid-19. Hun forklarer, at en særlig undergruppe af KOL-patienter ganske rigtigt hører til i gruppe 5 og kan forvente at blive tilbudt vaccination snart. Det er dem med lav lungefunktion under 50 procent, og som har oplevet hospitalskrævende forværring og derudover for eksempel har andre konkurrerende sygdomme eller alder over 65 år. Men hun peger også på, at KOL-patienter kan høre til i tre grupper: 5 (særligt øget risiko), 10 (øget risiko) og 12 (resten af befolkningen).

”Som KOL-patient kan man føle, at man hører til i en bestemt gruppe, men faktisk høre til i en anden. Vi har gjort os meget umage med inddelingen af befolkningen i de her grupper. Den inddeling er på plads”, siger hun.

Erkender usikkerhed

Hvad, der ikke er på plads, erkender Bolette Søborg, er kommunikationen omkring, hvordan visitationen i grupperne skal foregå. Hun forstår godt, at både patienter og praktiserende læger kan være forvirrede lige nu. Men når Danmark indtil videre kun har et begrænset antal vacciner til rådighed, starter man med de mest sårbare i de forskellige grupper. I takt med, at der kommer flere vacciner til landet, er der flere i gruppe 5, der får tilbud om vaccine. I første omgang har det ganske rigtigt været sygehuse, der har visiteret patienter til vaccination.

”Der er helt sikkert en stor usikkerhed lige nu om, hvordan patienter bliver visiteret. Vi er helt med på, at de praktiserende læger er i tvivl om deres rolle. Det arbejder vi stenhårdt på, så der kommer en konsensus omkring det. Men det er ikke sådan, at nogle patienter er glemt”, forsikrer Bolette Søborg.

Skal gå hurtigt

73-årige Ib Trolle har en lungekapacitet på under 50 procent, har været indlagt fire gange i november og december og lider også af gigt. Han føler derfor, at han bør være kandidat til gruppe 5 og altså ifølge Sundhedsstyrelsens prioritering få vaccinen tilbudt nu. Han håber, Sundhedsstyrelsen hurtigt får meldt klart ud om, hvordan visitationen fra primær sektor skal foregå.

”Vi ved godt, at det skal gå hurtigt at få klarhed om det her”, siger Bolette Søborg.

Ja, for Ib Trolle vil gerne slippe for de mange tunge tanker, som han nemt er sunket ned i det sidste års tid.

”Jeg skal ikke sidde for meget alene med min egne tanker. Så får jeg medynk med mig selv. Det ville gøre mig rigtig glad, hvis myndighederne snart nåede til os, der har siddet meget hjemme det seneste år”, siger han.

 

 

Sundhedsstyrelsens har prioriteret, at vaccination overordnet bliver tilbudt i følgende rækkefølge:

 1. Personer som bor i plejebolig mv.
 2. Personer med alder ≥ 65 år som modtager både personlig pleje og praktisk hjælp.
 3. Personer med alder ≥ 85 år.
 4. Personale i sundheds-, ældre- og udvalgte dele af socialsektoren med særlig risiko for smitte, eller som varetager en kritisk funktion.
 5. Udvalgte personer med tilstande og sygdomme, som medfører særligt øget risiko for alvorligt forløb ved covid-19.
 6. Udvalgte pårørende til personer med særligt øget risiko for et alvorligt forløb ved covid-19 eller pårørende, som er en uundværlig omsorgs- eller plejeperson.
 7. Personer på 80-84 år.
 8. Personer på 75-79 år.
 9. Personer på 65-74 år.
 10. Personer på under 65 år, som har tilstande og sygdomme, som medfører øget risiko for alvorligt forløb ved covid-19.
 11. Personale, der varetager øvrige samfundskritiske funktioner.
 12. Øvrige befolkning, f.eks. segmenteret efter alder.

KOL, corona, coronavaccine

Del artiklen med dine venner