Tidlig immunprofil kan afsløre børns risiko for astma

Samtidig ses det, at et velfungerende og godt reguleret immunforsvar i spædbørn ikke kun er vigtigt for en vellykket bekæmpelse af de første infektioner, men også for at undgå udvikling af sygdomme senere i livet.

Resultaterne er fra et stort studie, som forskere fra DTU står bag sammen med kolleger fra det tværgående CAG-samarbejde om børneastma og kroniske inflammerende sygdomme, kaldet CAG Modulating the Infant Microbiome for Disease Prevention. 

”Vores resultater viser, at børn ikke får kort- og langvarig astma af samme årsager, men af forskellige bagvedliggende mekanismer. Disse mekanismer er i spil tidligt i livet, inden barnet udviser symptomer på astma. Fordi kohortestudiets set up er så unikt, har vi mulighed for at se tilbage i den tidlige graviditet og undersøge, hvilke faktorer, der kan være vigtige for udviklingen af det forstyrrede immunrespons. Den viden vil forhåbentlig på sigt kunne føre til forebyggelse af astma hos børn”, siger professor Susanne Brix Pedersen fra DTU Bioengienering til DTU’s nyhedssite.

Det er hendes forskningsgruppe, der har stået for udførelsen af de laboratoriebaserede analyser på immuncellerne. Og studiet er en del af det igangværende store mor-barn-kohortestudie, COpenhagen Prospective Studies of Asthma in Childhood 2010, kaldet COPSAC2010, hvor forskere og klinikere i over ti år følger 736 gravide kvinder og deres 700 børn for at undersøge bl.a. udviklingen af astma, allergi og eksem.

Teorien bag studiet var, at man ved at kortlægge immunforsvarets reaktioner hos spædbørn ville kunne forudsige udviklingen af sygdomme senere i livet. Forskerne fulgte derfor børnene helt fra fosterstadiet og til de var seks år. Og i samarbejde med forskere fra DTU Bioengineering blev børnenes funktionelle immunrespons via blodprøver kortlagt ved 18-måneders alderen i 541 børn, hvorefter resultatet blev holdt op mod sygdomsbilledet ved seks-årsalderen. Metoden i studiet, som altså viser en sammenhæng mellem et dårligt reguleret immunforsvar og astma, kan muligvis også bruges til at forudsige risikoen for udvikling af en lang række andre livsstilssygdomme; også dem, som kommer senere i livet, såsom diabetes og inflammatorisk tarmsygdom, påpeger forskerne.

Formand for CAG’en professor Hans Bisgaard ser vidtrækkende perspektiver i det nye studie, som også peger på, at op mod 50-60 procent af alle menneskers immunforsvar lejlighedsvist reagerer forkert på en udefrakommende trussel.

”Vi ser en konstant stigning i kroniske inflammatoriske sygdomme, såsom diabetes, inflammatorisk tarmsygdom og gigt, og jeg tror, at de har en fælles oprindelse. Så det vil være meget vigtigt ikke kun at se vores fund i forhold til astma, men også i forhold til andre sygdomme”, siger han til DTU-sitet. 

Studiet er publiceret i tidsskriftet Science Translational Medicine.

Emner: astma

Del artiklen med dine venner