God kondition hos midaldrende mænd er forbundet med nedsat langtidsrisiko for KOL

Forskere på Herlev og Gentofte Hospital og The Copenhagen Male Study har i et nyt studie fulgt over 4700 københavnske midaldrende mændi op til 46 år og fundet en sammenhæng mellem god kondition og en nedsat langtidsrisiko for lungesygdommen KOL. 

Resultaterne er netop udgivet i det britiske videnskabelige tidsskrift Thorax.

"Vi har tidligere vist at et højt kondital er forbundet med lavere risiko for at dø af kræft og for at dø af hjertekarsygdom. Men nu kan vi altså se, at også langtidsrisikoen for at udvikle lungesygdom er formindsket. Det er ny viden, som især kan have betydning for mennesker, der er i særlig risiko for at udvikle KOL, f.eks. rygere", fortæller én af lægerne bag studiet, Magnus T. Jensen, som er ph.d. og hjerteforsker fra The Copenhagen Male Study.

De danske forskere har brugt data indsamlet fra 4730 mænd fra København. Mændene, som var mellem 40-59 år gamle, deltog i 1970-1971 i The Copenhagen Male Study, hvor de blandt andet fik målt deres kondital med en cykeltest og svarede på spørgeskema angående motionsvaner og livsstil. Deltagerne er blevet fulgt i op til 46 år ved at koble CPR-numre til danske sundhedsregistre. Mere end 90 procent af deltagerne var enten aktive rygere eller tidligere rygere ved studiets start. I løbet af de 46 år udviklede 626 af deltagerne KOL, og af dem døde 233 som følge af KOL.

Forskerne observerede, at jo bedre kondital disse midaldrende mænd havde i 1970-1971, desto mindre var deres risiko for at udvikle og dø af KOL. Sammenlignet med de deltagere, som havde dårligst kondital, havde dem med høje kondital 31 procent mindre risiko for at udvikle KOL, og hele 62 procent nedsat risiko for at dø af KOL.

"Vi kender ikke de eksakte årsager bag den tilsyneladende beskyttende effekt af god kondition mod KOL, men sandsynligvis er det et samspil mellem flere ting. Blandt andet bliver lungerne også trænet og udluftet, når man motionerer, men motionen har også en række anti-inflammatoriske effekter på hele kroppen, som kan bidrage til et bedre helbred og mindsket risiko for KOL. Desuden kan det enkelte individs gener spille en rolle for både den fysiske kondition og for risikoen for KOL," siger læge og ph.d. Gorm Mørk Hansen, fra Herlev og Gentofte Hospital. 

Forskerne opfordrer på baggrund af disse resultater folk til at være fysisk aktive gennem hele livet, da det kan have en beskyttende effekt på hjerte, lunger og kredsløb. Men de understreger samtidig, at rygning er og bliver den væsentligste risikofaktor for udviklingen af KOL.

 

Fakta om KOL:

  • Når du har kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL), er dine luftveje obstruerede, det vil sige forsnævrede.
  • Omkring 320.000 danskere lever med KOL, men kun halvdelen ved, at de har sygdommen.
  • De typiske tegn på KOL er: hoste, åndenød, pibende/hvæsende vejrtrækning i mere end to måneder.
  • Mindst 85 procent af alle tilfælde af KOL skyldes rygning. Du kan bremse sygdommens udvikling ved at stoppe med at ryge. Men de skader, der er sket på luftveje og lungevæv, vil være der for altid. Der er en større risiko for at få KOL, når du er startet tidligt med at ryge, og du har røget meget.

Kilde: Lungeforeningen

Emner: KOL

Del artiklen med dine venner