Forskningsleder maner til forsigtig brug af telemedicin til KOL-patienter

Man bør ikke behandle alle KOL-patienter ved hjælp af telemedicin, mener lektor og specialist i telemedicin, Kristian Kidholm. 

Han mener, at patienter med KOL er en sammensat gruppe mennesker, hvor nogle formentligt ikke vil kunne opnå gevinster ved brug af telemedicin.

Kristian Kidholm, der er samfundsvidenskabelig forskningsleder på Center for Innovativ Medicinsk Teknologi på Odense Universitetshospital, mener, at der vil være nogle, som vil have gavn af sådan en behandling, mens andre ikke er parate til de tekniske løsninger.

”Telemedicin er blevet billigere, og vi begynder nu i stor skala at tilbyde patienterne, at de kan få en videosamtale i stedet for at køre ind til sygehuset. Det kan eksempelvis være relevant for patienter med KOL, som kan have svært ved at finde kræfterne til at blive kørt med offentlig transport til ambulant kontrol eller fysisk træning,” forklarer forskningslederen og fortæller, at andre patientgrupper også kan låne måleudstyr og en tablet, så de kan overføre helbredsoplysninger til sygehuset via en app på skærmen.

På trods af de nye, smarte tekniske løsninger er der nogle patienter med KOL, som ikke takker ja til telemedicin. Nogle patienter bryder sig ikke om at kommunikere via computere eller smartphones, mens andre er for belastede af deres sygdom.

”Det er vigtigt, at vi kender vores begrænsninger i forhold til telemedicin, for mens det er godt til nogle patienter – typisk de lidt yngre patienter – vil andre ikke bryder sig om at skulle håndtere smartphones eller computere. Måske har de ikke engang teknikken i hjemmet,” pointerer Kidholm og peger på, at man i de kommende 5-10 år skal finde ud af, hvilke patienter telemedicin fungerer for, og hvem der ikke har effekt af behandlingen.

”Men der er formentligt blandt patienter med KOL en lavere andel, som ønsker at bruge telemedicin end blandt patienter med eksempelvis diabetes, da patienter med KOL typisk er ældre og ofte mindre ressourcestærke,” fortæller Kidholm og peger samtidigt på, at en del af KOL-patienterne er virkelig syge og potentielt ikke orker at skulle håndtere målinger, apps og den øvrige teknik.

”Derfor er det vigtigt, at man tilbyder telemedicin til dem, der synes, det kunne være en rar og en god måde at håndtere sygdommen på. Dem der måske allerede bruger Facebook, dem som bruger netbank og lignende. Den slags patienter er der mange af, men i blandt patienter med KOL er gruppen ikke så stor, som den er indenfor eksempelvis diabetes,” pointerer specialisten i telemedicin.

”Jeg er bestemt positiv omkring telemedicin til mennesker med KOL, og det bliver helt sikkert godt for mange af patienterne. Men der er også nogle, som telemedicin ikke er velegnet til, og derfor skal vi træde forsigtigt og løbende forske i denne form for behandling,” siger han.

Emner: KOL telemedicin

Del artiklen med dine venner