Nye lovende behandlinger mod prostatakræft

En ny generation af lægemidler øger overlevelsen for en gruppe prostatakræftpatienter, som i øjeblikket kun får tilbudt behandling, når kræften har spredt sig.

Det er konklusionen på en række fase 3-studier, som blev præsenteret på den virtuelle kræftkonference ASCO tidligere på året. Et enkelt studie blev også præsenteret på den nyligt afholdte ESMO-konference. Lægemidlerne er en ny generation af de såkaldte anti-androgene tabletter, som indeholder et stof, der sætter sig på kræftcellernes receptorer og forhindrer testosteron i at nå ind til cellerne. Kræften er afhængig af testosteron for at vokse, og derfor er man interesseret i forhindre tilførslen af det mandlige kønshormon.

Der er tale om de tre stoffer enzalutamid (Xtandi), apalutamid (Erleada) og darolutamid (Nubeqa). De gives til en særlig gruppe prostatakræftpatienter, som er kastrationsresistente, hvilket betyder, at den medicinske kastrationsbehandling, som hæmmer kroppens produktion af testosteron, ikke længere kan holde sygdommen i ro. I det tilfælde kan man få anti-androgen behandling sammen med den medicinske kastrationsbehandling, men i dag tilbydes den kombination kun, når kræften har spredt sig.

I fase 3-studierne fik halvdelen af patienterne anti-androgen behandling sammen med kastrationsbehandling, mens den anden halvdel fik placebo sammen med kastrationsbehandling. I alle tre studier var der en markant øget overlevelse i de grupper, som fik anti-androgen behandling. Det er vigtigt at bemærke, at undersøgelsen blev udført på patienter, som ikke havde detekterbare metastaser. Det vil sige, at kræften ikke havde spredt sig.

”Det er meget spændende resultater, som viser, at disse lægemidler har en potent effekt, også når de gives tidligt i forløbet, hvor kræften endnu ikke har spredt sig,” siger overlæge Mads Hvid Aaberg Poulsen, der er urolog på Odense Universitetshospital og klinisk lektor på SDU. Han er medlem af fagudvalget vedr. kræft i blærehalskirtlen (prostata), som rådgiver Medicinrådet, når der skal vurderes nye lægemidler. Samtidig er han medlem at Dansk Prostata Cancer Gruppe, der er ansvarlig for de kliniske retningslinjer for behandling af prostatakræft.

Medicinråbet bør revurdere anbefaling

Medicinrådet er i øjeblikket i gang med at vurdere, om Nubeqa og Erleada skal anvendes til netop den patientgruppe, som man har undersøgt i studierne: Kastrationsresistente, hvis kræftsygdom endnu ikke har spredt sig. Sidste år afviste Medicinrådet en lignende ansøgning om at gøre Xtandi til standardbehandling til samme patientgruppe. Lige nu er det altså kun muligt at få behandlingen, hvis man er kastrationsresistent og kræften har spredt sig.

De nye resultater bør føre til, at man tager den anbefaling op til overvejelse igen, mener Mads Hvid Aaberg Poulsen.

”De tidligere overlevelsesdata var umodne, men de nye resultater er meget overbevisende, og den slags plejer at blive taget alvorligt. Derfor giver det god mening at tage anbefalingen op til revision i Medicinrådet,” mener han.

Blandt læger har man været bekymret for at give den anti-androgene behandling for tidligt i forløbet, fortæller Mads Hvid Aaberg Poulsen.

”Hver gang vi giver behandlingen, ændrer kræften sig, og man har været bekymret for at give den for tidligt af frygt for, at kræften ville mutere og udvikle resistens. Men det har vist sig at være en unødvendig bekymring. Studierne viser, at hvis vi giver behandlingen tidligere, lever patienterne faktisk længere.

Propatienter: Forventer du, at denne nye generation af anti-androgene præparater vil blive anvendt hyppigere fremover?

”Ja, hvis vi får accept af Medicinrådet. Det er dyre stoffer, og man skal selvfølgelig altid veje effekten op mod medicinudgiften og bivirkningerne, men vi har efterhånden arbejdet med Xtandi i en årrække, og bivirkningsprofilen er acceptabel,” siger han.

Del artiklen med dine venner