”Selvfølgelig blev jeg væltet omkuld, da jeg fik diagnosen første gang. Men de fem gode år, som jeg havde inden mit tilbagefald, har lært mig at finde ro og leve side om side med min sygdom og den bevidsthed, som der jo selvfølgelig er om, at den kan dukke op igen," siger Jytte Lawsen.

Lungekræft-patient: ”Jeg insisterer på at have et godt liv min sygdom til trods”

Sygdommen har været en del af 72-årige Jytte Lawsens liv siden 2010. Hun er ikke plaget af mørke tanker om fremtiden, uro og angst, men har lært at leve side om side med sin sygdom. Hun mener selv, at det, der bærer hende igennem, er hendes gode humør, positive livsindstilling, og at hun insisterer på at have så godt et liv som overhovedet muligt.

Hun havde et stykke tid gået til fysioterapeut, fordi hun havde ondt i sin arm og sin skulder. Men det var først, da hendes kraveben begyndte at ’stritte’, og en oversygeplejerske på det hospital, hvor Jytte Lawsen selv arbejdede, sagde til hende, at hun burde have taget et røntgenbillede, at tingene tog fart. Røntgenbilledet afslørede nemlig en ti centimeter stor kræftknude på højre lunge og en mindre knude på venstre lunge.

Efter en stor, åben operation og efterbehandling med kemoterapi blev Jytte Lawsen erklæret rask, og hun vendte tilbage til sit job. Men i 2016 var den pludselig gal igen. Flere omgange med lunge-, hals- og øjenbetændelse og adskillige besøg hos den praktiserende læge afslørede til sidst et tilbagefald i sygdommen. Sygdommen sidder på lungerne og har ikke bredt sig – men Jytte Lawsen er erklæret uhelbredeligt syg. Den besked har hun dog valgt ikke at lade sig slå ud af:

”Selvfølgelig blev jeg væltet omkuld, da jeg fik diagnosen første gang. Men de fem gode år, som jeg havde inden mit tilbagefald, har lært mig at finde ro og leve side om side med min sygdom og den bevidsthed, som der jo selvfølgelig er om, at den kan dukke op igen.”

Jeg er heldigvis født med et godt humør

For et stykke tid siden mistede Jytte Lawsen sin mand - og det har sat alting i perspektiv for hende, fortæller hun:

”Jeg har taget mine forholdsregler og har planlagt, hvad man nu bør planlægge, når man har børn og børnebørn, som jeg har. Men jeg er heldigvis født med et godt humør, og jeg insisterer på, at jeg vil have et godt liv min sygdom til trods. Selvfølgelig ved jeg godt, at jeg har større chance for at vide, hvad jeg dør af, end andre nok har. Men jeg er også cyklist, og jeg kan jo også være uheldig at blive kørt over af en lastbil eller en bus i morgen.”

 

 

Artikler i serien:

Vær opmærksom: Lungekræft kan være svær at opdage

Patientforeningen Lungekræft: ”Det giver god mening at screene risikogrupper”

Lungekræft-patient: ”Det var mit held, at jeg blev smittet af mit barnebarn”

Efter diagnosen lungekræft: Sådan forbereder du dig bedst muligt til samtalen med lægen

Sådan finder lægen den rette behandling til dig med lungekræft

Lungekræft er ikke bare én type kræft, som skal behandles på én måde

Lungekræft-patient: ”Jeg insisterer på at have et godt liv min sygdom til trods”

Lungekræft-læge: Realistisk at forsøge at gøre nogle former for lungekræft til kroniske sygdomme

Lungekræft-patient: ”Folk tror, man dør hurtigt – men nu har jeg levet ni år med lungekræft”

Lungekræftpatientens rejse fra diagnose og behandling til efterfølgende ’tjek’

 

Andre artikler om lungekræft:

https://propatienter.dk/sygdomme/kraeft/lungekraeft.html

 

 

 

Emner: lungekræft lungekræft-tema

Del artiklen med dine venner