Rettigheder. Viden. Inspiration

Antabus kan forlænge livet for kræftpatienter

Patienter, der bliver ved med at tage antabus, mens de er i behandling for kræft, har lavere risiko for at dø af deres kræftsygdom, end patienter, der er stoppet med antabus behandling inden eller i forbindelse med, at de fik diagnosen kræft. 

Det viser ny forskning fra Kræftens Bekæmpelse, som er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature. Resultaterne er primært baseret på omfattende laboratorieforsøg, og sekundært på registerdata, hvor forskerne har fulgt, hvordan det er gået patienter, som tog antabus og siden fik en kræftsygdom.

Antabus blev opdaget af danske forskere i 1948 og har siden været brugt som led i afvænning af alkoholikere.

Den netop offentliggjorte artikel er resultatet af godt otte års forskning, og resultaterne viser, at Antabus (med det aktive stof disulfiram) kan mindske risikoen for at dø af en række kræftsygdomme med op til 33 pct. Det gælder for eksempelvis brystkræft, prostatakræft og tarmkræft, som er nogle af de hyppigste kræftsygdomme i Danmark. Laboratorieforsøgene viser også, at behandlingen er virksom overfor særligt aggressive kræftceller, som ellers var blevet modstandsdygtige overfor andre former for behandling. 

I de omfattende laboratorieforsøg viser forskerne, at når kroppen nedbryder antabus, blokerer dette kræftcellernes evne til at bortskaffe affald. Resultatet er, at mange af kræftcellerne dør, og dermed at patienternes chance for at overleve sygdommen forbedres. 

”Næste skridt er at afprøve behandlingen på mennesker. Vi arbejder på at få økonomisk støtte til forsøg, hvor patienter med brystkræft eller tarmkræft bliver tilbudt antabus sammen med et tilskud af kobber – et mineral som er helt uskadeligt for mennesker, men som ifølge vores forskning gør Antabusbehandlingen endnu mere effektiv,” siger forskningsleder Jiri Bartek fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning til Kræftens Bekæmpelses hjemmeside. Jiri Bartek har stået i spidsen for forsøgene. 

Det er dyrt og tager lang tid at udvikle nye lægemidler mod kræft. Men hvis midlet er velkendt og velafprøvet, som for antabus, kan det markant forkorte den tiden indtil en ny behandling kommer patienterne til gavn. 

brystkræft, Antabus, prostatakræft, Kræftens Bekæmpelse, tarmkræft, Jiri Bartek

Del artiklen med dine venner