Det lille jodkorn, som føres ind i tumoren.

Ny behandlingsmetode af brystkræft kommer til Jylland

For to år siden begyndte man Rigshospitalet at bruge metoden ’jodkorn’, hvor et lille titaniumkorn, der indeholder radioaktivt jod, før operationen føres ind i en tumor, som kan ses med ultralyd eller røntgen. Under operationen kan kirurgen så finde vej til tumoren ved hjælp af en geigertæller.

Nu kommer metoden så til Jylland. Ifølge Hospitalsenhed Midt har hospitalet som kun det andet brystcenter i Danmark opnået tilladelse fra Sundhedsstyrelsen, Strålebeskyttelse, til at foretage en mere avanceret og præcis behandling for brystkræft ved hjælp af radioaktive jodkorn.

Ikke-følbare forandringer

Efter indførslen af brystkræftscreeningen har omkring en tredjedel af de fundne forandringer været så små, at man ikke har kunnet føle dem. De kan til gengæld ses ved hjælp af en mammografi-undersøgelse. Patienter med denne type forandringer har hidtil fået foretaget en såkaldt nålemarkering af forandringen i brystet på operationsdagen, så kirurgen kan identificere tumoren. Ved nålemarkeringen indsætter man en tynd metaltråd i brystet gennem en nål og markerer på den måde, hvilket væv der skal fjernes og undersøges nærmere. Metoden kan dog være teknisk vanskelig at udføre, og i nogle tilfælde har det været meget svært at genfinde forandringen ud fra nålemarkeringen. Nålemarkeringen kan desuden være ubehagelig for patienten.

Det har i lang tid været et stort ønske fra Hospitalsenhed Midt i stedet at anvende en metode, hvor man erstatter nålemarkering med radioaktive jodkorn. I stedet for en nål placerer man et jodkorn midt i kræftknuden. Under operationen bruger lægen en geigertæller for at finde ud af, hvor det syge væv er, der skal fjerne. Radioaktiviteten er meget begrænset og er uden risiko for patienten. Med denne metode bliver det nemmere for kirurgen at lægge det rigtige snit, så al kræften kommer væk uden at fjerne for meget af brystet.

"Fordelen ved metoden med radioaktive jodkorn er, at vi kan foretage en helt præcis markering i vævet, hvor forandringerne sidder. Den meget præcise markering betyder, at vi ikke behøver at fjerne helt så meget væv som hidtil. Det vil også optimere det kosmetiske resultat, og færre patienter vil på sigt skulle re-opereres," siger Inge Scheel Andersen, der er specialeansvarlig overlæge på Mave-, Tarm- og Brystkirurgi. 

"Nålemarkeringen kan være ubehagelig for patienten, og med den nye metode kan vi give en mere præcis markering og forenkle behandlingsforløbet," siger hun.

Hospitalsenhed Midt har anvendt metoden siden 1. april på udvalgte patienter, men er nu to måneder senere gået over til at anvende metoden på alle patienter med forandringer, hvor markering ønskes.

Del artiklen med dine venner