"Jeg forventer, at denne behandling bliver standardbehandling til denne patientgruppe. Studiet vil få en afgørende betydning for vores kliniske praksis fremover," siger Erik Hugger Jakobsen.

Endelig godt nyt til yngre kvinder med triple-negativ brystkræft

ASCO: Kvinder med triple-negativ brystkræft, som har spredt sig og ikke kan opereres, lever syv måneder længere, hvis de får tillagt det immunterapeutiske lægemiddel Tecentriq til standardbehandlingen med kemoterapi i første linje.

Det viser opdaterede data fra forskning, der er blevet fremlagt på den store kræftkongres ASCO i Chicago.

I 20 år har patientgruppen, som hovedsageligt består af yngre kvinder, ikke haft adgang til anden behandling end kemoterapi. Med reference til de nye data fra IMpassion130 forventer overlæge Erik Hugger Jakobsen fra Onkologisk Klinik ved Vejle Sygehus, imidlertid, at det kommer til at ændre sig snarest.

"Resultaterne er meget imponerende. Der er tale om en forbedring af den samlede overlevelse på syv måneder. Det er et klinisk relevant resultat – og også et betydeligt fremskridt for denne patientgruppe. Jeg kan ikke forestille mig, at man kan sidde denne behandlingsmulighed overhørig," siger han i en pressemeddelelse udsendt af medicinalvirksomheden Roche, som står bag Tecentriq.

Risikoen for død reduceres 29 procent hos patienter i behandling med Tecentriq. 

PD-L1-udtryk afgør effekt

902 patienter med inoperabel og metastatisk triple-negativ brystkræft har deltaget i forskningen og har enten fået Tecentriq + kemoterapi eller kemoterapi + placebo. Behandlingen fortsatte frem til, at sygdommen udviklede sig, eller indtil patienten ikke længerede havde effekt af behandlingen.

41 procent af de inkluderede patienter havde en overekspression af PD-L1 på tumor (mere end en procent). Det var udelukkende denne undergruppe af patienter, som havde signifikant effekt af Tecentriq. Antigenet PD-L1 er en slags ’bremseklodser’, der forhindrer kroppens naturlige immunforsvar i at genkende og bekæmpe kræftcellerne. Medicinen kan være med til at fjerne bremseklodsen.

"Det er første gang, at vi ser så modne resultater fra et randomiseret fase III-studie med immunterapi til patienter med TNBC, der er PD-L1-positive. De resultater, vi er blevet præsenteret for, er meget overbevisende. Jeg forventer, at denne behandling bliver standardbehandling til denne patientgruppe. Studiet vil få en afgørende betydning for vores kliniske praksis fremover," siger Erik Hugger Jakobsen.

 

Den amerikanske lægemiddelmyndighed FDA godkendte i marts i år Tecentriq til førstelinjebehandling af inoperabel og metastatisk triple-negativ brystkræft på baggrund af data fra den første interimanalyse, der blev præsenteret på kræftkongressen ESMO sidste år. Forventningen lyder, at de europæiske lægemiddelmyndigheder EMA vil følge trop med en identisk godkendelse i løbet af 2019. 

Emner: brystkræft ASCO19 triple-negativ

Del artiklen med dine venner

Nyt fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift

 

Nyt fra Medicinske Tidsskrifter

Medicinsk Tidsskrift

Onkologisk Tidsskrift

Hæmatologisk Tidsskrift

MS Tidsskrift

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift