"Kostens betydning har her, som i forbindelse med mange andre lidelser, stor betydning. Så resultaterne har stor betydning for de, der er, eller har været, ramt af brystkræft, og for de, der hvert år diagnosticeres med sygdommen,” siger DBO’s formand, Karen Sundbøll.

Fedtfattig kost nedsætter risikoen for at dø af brystkræft

ASCO: Kvinder, der i et forsøg fulgte en fedtfattig diæt med et dagligt indtag af frugt, grønt og korn, havde 21 procent lavere risiko for at dø på grund af brystkræft end kvinder, som fortsatte deres normale, mere fedtrige, kost.

Resultaterne fra det amerikanske studie, som er en del af forskningsinitiativet Women's Health Initiative (WHI), blev præsenteret på den store kræftkongres ASCO, som holdes i Chicago, søndag den 2. juni. Studiet har deltagelse af næsten 49.000 postmenopausale kvinder i alderen 50 til 79 år uden tidligere brystkræfthistorie.

Studiet er det første store, randomiserede kliniske studie, der viser, at kost kan reducere risikoen for at dø af brystkræft. Resultaterne glæder DBO - Dansk Brystkræft Organisation.

”Ethvert evidensbaseret fremskridt, der øger og forbedrer brystkræftbehandlingen og overlevelsesmuligheden, hilses altid meget velkomment. Kostens betydning har her, som i forbindelse med mange andre lidelser, stor betydning. Så resultaterne har stor betydning for de, der er, eller har været, ramt af brystkræft, og for de, der hvert år diagnosticeres med sygdommen,” siger DBO’s formand, Karen Sundbøll.

I studiet blev kvinderne i perioden 1993-1998 tilfældigt delt i to grupper. Den ene skulle fortsætte med deres sædvanlige kost, hvor fedt tegnede sig for mindst 32 procent af det daglige kalorieindtag. Den anden gruppe skulle følge en diæt, hvis formål var at reducere fedtindtaget til højest 20 procent af det daglige kalorieindtag, og hvor kvinderne fik mindst en portion grøntsager, frugt og korn om dagen. Kvinderne i den afbalancerede, fedtfattige diætgruppe holdt sig til kosten i cirka 8,5 år. Forskerne fortsatte med at følge alle kvinderne efter afslutningen af ​​interventionsperioden for at se, om de døde af andre årsager eller på grund af brystkræft.

Resultaterne viste, at de fleste kvinder i den afbalancerede kostgruppe reducerede deres daglige fedtforbrug til 25 procent eller mindre (flertallet nåede ikke målet på 20 procent) og øgede deres indtag af frugt, grønt og korn. Blandt patienter, der opretholdt en afbalanceret kost, var der et gennemsnitligt vægttab på tre procent, men vægttabet i sig selv påvirkede ikke risikoen for død.

Færre dødsfald og store besparelser

Samlet set oplevede kvinderne, der fulgte den afbalancerede, fedtfattige diæt, en række kort- og langsigtede sundhedsfordele i forhold til kvinder, der fulgte deres normale kost. Der var 15 procent lavere risiko for død af enhver årsag og 21 procent lavere risiko for død grund af brystkræft efter brystkræftdiagnostik i den afbalancerede, fedtfattige diætgruppe.

Forskerne indsamlede blodprøver fra kvinderne, da de sluttede sig til forsøget, og vil fortsætte med at gøre det regelmæssigt, så de kan følge kvinders sundhed baseret på en række blodbiomarkører.

Forekomsten af ​​fedme er steget kraftigt i løbet af de seneste årtier, og hvis de nuværende tendenser fortsætter i løbet af de næste 20 år, anslås det, at fedme vil føre til mere end en halv million ekstra kræfttilfælde om året i USA. Trods det er de fleste amerikanere uvidende om, at fedme er en risikofaktor for kræft. Derfor har ASCO prioriteret at forskere i fedmens indlydelse på antallet af kræfttilfælde.

Selvom forskningen fra Women's Health Initiative ikke specifikt har testet en vægttabsintervention, hjælper resultaterne med at fremme forståelsen af kostens rolle i det komplekse problem, som fedme er, og i at reducere kræftdødeligheden, påpeger ASCO.

Forskerne bag studiet bemærker, at større fokus på en afbalanceret, fedtfattig diæt kan føre til en større reduktion i dødsfald som følge af brystkræft i USA og store besparelser i sundhedsomkostningerne.

Emner: brystkræft ASCO19

Del artiklen med dine venner

Nyt fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift

 

Nyt fra Medicinske Tidsskrifter

Medicinsk Tidsskrift

Onkologisk Tidsskrift

Hæmatologisk Tidsskrift

MS Tidsskrift

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift