Lægemiddel effektiv mod tilbagefald efter brystkræftoperation

Patienter med HER2-positiv brystkræft, som har restsygdom efter operation, kan få halveret risikoen for tilbagefald, når de behandles med lægemidlet Kadcyla.

Det viser ny forskning, som overlæge Claus Kamby, onkologisk klinik, Rigshospitalet, finder meget opmuntrende.

Han vurderer, at Kadcyla kan blive et nyt behandlingstilbud til denne patientgruppe.

Hver anden patient med brystkræft af typen HER2-positiv har fortsat restsygdom efter operation, til trods for at de har fået medicinsk behandling forud for operationen for at mindske tumoren. Disse patienter tilbydes i dag behandling med Herceptin for at forebygge et tilbagefald.

Nu dokumenterer ny forskning, at risikoen for tilbagefald halveres, når de i stedet behandles med Kadcyla. Forskningen blev præsenteret på den amerikanske kongres for brystkræft, SABCS, i San Antonio i Texas onsdag 5. december.

"Det er første gang, at et fase III studie viser en klar signifikant forbedring i risikoen for tilbagefald for denne patientgruppe. Det er meget opmuntrende resultater," siger overlæge Claus Kamby, onkologisk klinik, Rigshospitalet.

Risiko for tilbagefald af sygdom halveres

Forskningen omfattede 1486 patienter med HER2-positiv brystkræft der, til trods for at de fik medicinsk behandling inden operation for at mindske tumoren, fortsat havde restsygdom efter operation.

Patienter der blev behandlet med Kadcyla reducerede risikoen med 50 procent for tilbagefald eller død sammenlignet med kontrolgruppen, der blev behandlet med Herceptin.

En opfølgning af studiet efter tre år viste at 88,3 procent af patienterne, der blev behandlet med Kadcyla, ikke havde oplevet tilbagefald af brystkræft mod 77 procent af patienterne, der blev behandlet med Herceptin; en forbedring på 11,3 procentpoint.

Potentiel forbedring i den samlede overlevelse

En foreløbig analyse af den samlede overlevelse viste, at 94,3 procent af patientgruppen der fik Kadcyla fortsat var i live mod 92,5 procent der blev behandlet med Herceptin. 

"Det er glædeligt, at studiet også viser en klar positiv trend i den samlede overlevelse ved adjuverende behandling med Kadcyla vs. Herceptin. På sigt kan man forvente, at Kadcyla bliver en nyt værktøj i den adjuverende behandling af patienter med HER2-positiv brystkræft, som har restsygdom efter operation," fastslår Claus Kamby.

 

Emner: brystkræft

Del artiklen med dine venner

Nyt fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift

 

Nyt fra Medicinske Tidsskrifter

Medicinsk Tidsskrift

Onkologisk Tidsskrift

Hæmatologisk Tidsskrift

MS Tidsskrift

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift