Brystkræftpatienter kan nu nøjes med én operation i stedet for flere

Som led i en revision af kræftpakkerne for brystkræft og lungekræft, som Sundhedsstyrelsen har lavet, ses på nye løsninger til, hvordan forløbene kan forbedres og komme til at hænge bedre sammen for patienterne.

Patienter med brystkræft kan nu som en del af deres pakkeforløb blive henvist til en ny kirurgisk procedure, hvor fjernelse af bryst (en såkaldt mastektomi) kombineres med brystrekonstruktion i én og samme operation.

På den måde kan patienten nøjes med at blive opereret én gang i stedet for at skulle igennem et separat brystrekonstruktionsforløb. Sådan et forløb kan kræve flere operationer og løber som regel over en periode på seks til ni måneder.

Den nye procedure indføres som led i en revision af de såkaldte pakkeforløb for brystkræft og for lungekræft.

Det er Sundhedsstyrelsen, der i samarbejde med både patienter, pårørende og repræsentanter fra regioner, kommuner, almen praksis og de faglige miljøer på området, har besluttet, hvordan kræftforløbene for bryst – og lungekræft kan gøres bedre og mere sammenhængende for patienterne.

Samtidig har man også løbende sørget for at tale med kræftpatienter og pårørende for at blive endnu klogere på hvordan kræftpakkeforløbene fungerer i praksis. Som noget nyt får patienterne også deres egen pjece, der beskriver det forløb, de skal igennem.

”Det er bare helt grundlæggende vigtigt, at vi har patienterne med ved bordet og sørger for at inddrage både patienterne og deres pårørende og selvfølgelig også de fagfolk, der arbejder med de her ting hver eneste dag. Det er vigtigt at lytte til dem, når vi kigger på, hvad der kan gøres bedre,” siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i en pressemeddelelse.

Udover pakkeforløb for bryst- og lungekræft er Sundhedsstyrelsen i øjeblikket også i gang med revidere syv andre kræftpakker for urinveje, gynækologiske kræftformer, hjernekræft og hoved- halskræft. Også her sidder der patienter og pårørende med i de forskellige arbejdsgrupper.

 

Emner: brystkræft

Del artiklen med dine venner