De fleste kvinder med tidlig brystkræft kan slippe for kemo

Forskning præsenteret på dette års store kræftkongres, ASCO i Chicago, vil ifølge forskerne bag med omgående effekt kunne ændre ved behandlingen af brystkræft i de tidlige stadier.

Op mod 70 procent af de kvinder, der lige nu behandles med kemoterapi for brystkræft i et tidligt stadie, kan i fremtiden nøjes med at tage medicin, efter de er blevet opereret.

Ved hjælp af en gentest af kræftvæv fra brystet er det nu muligt for læger at vurdere, om det er nødvendigt for en kvinde med brystkræft at skulle igennem et forløb med kemoterapi. 

Ny forskning viser nemlig, at de fleste kvinder med HER2-negativ brystkræft på et tidligt stadie ikke behøver at gennemgå kemoterapi efter operation. Studiet fandt nemlig ikke, at der gik længere tid inden tilbagefald, hvis kvinden udover hormonmedicin også fik kemoterapi.

I den gængse behandling af brystkræft får kvinder hormon-medicin, der blokerer østrogenproduktionen. Det nedsætter risikoen for tilbagefald og for dannelsen af nye kræftknuder. Men de fleste kan altså undvære kemo, som udover hårtab og kvalme bl.a. kan skade hjerte og nerver og gøre patienten mere modtagelig over for infektioner.

”Forskningsresultatet betyder, at tusindvis af kvinder fremover vil kunne undgå behandling med kemoterapi med de mange bivirkninger, som behandlingen medfører – og det uden at gå på kompromis med de langsigtede resultater,” siger ASCO-ekspert Harold Burstein, MD, PhD, FASCO.

Studiet viser, at kemoterapi kan undgås i omkring 70 procent af alle tilfælde af tidlig brystkræft – og at behandling med kemoterapi kan begrænses til de 30 procent, som ser ud til at ville få gavn af behandlingen.

Baseret på data fra adskillige tidligere udførte studier, er gentesten velegnet som værktøj til at forudsige sandsynligheden for, om brystkræften vender tilbage inden for ti år – og også til at forudsige, hvilke patienter, som sandsynligvis vil have størst gavn af behandling med kemoterapi. Testen bliver udført på baggrund af en biopsi fra tumoren.

Resultaterne af studiet vil få en øjeblikkelig og afgørende betydning for klinisk praksis: Tusindvis af kvinder vil nemlig fremover blive skånet for at gennemgå behandling med kemoterapi. Studiet er et det største brystkræft-studier nogensinde – og også det første præcisionsmedicinske kliniske forsøg, som er blevet udført.

Forsøget omfattede 10.273 kvinder med den specifikke brystkræft-type, som er den mest udbredte form for brystkræft. 

Ifølge forskerne bag studiet er det derfor anbefalelsesværdigt, at følgende grupper af kvinder med brystkræft bliver skånet for kemoterapi fremover:

  • Alle kvinder, som er ældre end 50 med hormonreceptor positiv brystkræft, hvis brystkræft er HER2-negativ og lymfeknude negativ ,og som har en ’Recurrence Score’ fra 0 til 25 (Omkring 85 procent af alle kvinder over 50 med brystkræft befinder sig i denne gruppe.)
  • Alle kvinder som er 50 år eller yngre med hormonreceptor positiv, HER2-negativ, lymfeknudenegativ brystkræft og en ‘Recurrence Score’ på 0 til 15 (omkring 40 procent af alle kvinder på 50 eller under med brystkræft befinder sig i denne gruppe.)

Emner: brystkræft asco17

Del artiklen med dine venner