
- Foto: Wikimedia Commons
Brystkræft-ramte får ingen erstatning, selv om de blev indkaldt til screening for sent
Selv om en kvinde udvikler brystkræft, fordi hun er blvet indkaldt for sent til mammografi-screening, så kan hun ikke få erstatning. Det viser ny dom, som ryster Danske Patienter, Kræftens Bekæmpelse, advokater og læger.
I en principiel sag, hvor en kvinde blev indkaldt til screening for sent og fik brystkræft, har landsretten netop besluttet, at hun ikke har ret til erstatning. Landsretten har ifølge Jyllands-Posten godtaget regionens forklaring om, at forsinkelsen skyldes mangel på ressourcer. Og så er regionen ikke erstatningsansvarlig, fastslår dommen, der følger afgørelser i Patienterstatningen og Ankenævnet for Patienterstatning.
Siden midten af 2014 er danske kvinder ifølge Jyllands-Posten i mere end 140.000 tilfælde blevet indkaldt for sent til mammografi-screening, selv om alle kvinder mellem 50 og 69 år har ret til det hvert andet år. De fleste tilfælde er sket i Region Hovedstaden, hvor man i årevis har indkaldt kvinder for sent. For nogle kvinder har forsinkelsen betydet, at deres kræftsygdom ikke er blevet opdaget tidligt.
Danske Patienter, Kræftens Bekæmpelse, advokater og læger er ifølge Jyllands-Posten rystede over dommen.
»En katastrofal udhulning af patienternes rettigheder og en bombe under erstatningssystemet«, siger Kræftens Bekæmpelses adm. direktør, Leif Vestergaard Pedersen til avisen, mens direktør i Danske Patienter Morten Freil kalder situationen ’fuldkommen urimelig’.
De kritiserer, at regionens ressourceargument bliver godtaget, og frygter, at argumentet vil brede sig til andre regioner og patientskadesager.
Dommen er nu anket til Højesteret, og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) vil følge udfaldet tæt. »Det skal ikke være sådan, at man i en region skal kunne slippe for erstatning på grund af dårlig planlægning og prioritering,« siger ministeren til Jyllands-Posten.
Sundhedsordfører i Socialdemokratiet, Flemming Møller Mortensen, vil dog ikke sidde stiltiende og vente på Højesterets afgørelse.
»Ministeren bliver nødt til at komme med en redegørelse af, hvordan situationen står til, fordi når Jyllands-Posten kan afdække, at der i hvert fald er en region, som ligger langt efter måltallene (screening for brystkræft, red.), så bliver vi nødt til at danne os et billede af, hvordan står det til i hele landet, og de spørgsmål vil jeg i hvert fald sørge for at stille ministeren,« siger Flemming Møller Mortensen til Jyllands-Posten.
brystkræft, screening, mammografi, Flemming Møller Mortensen, Ellen Trane Nørby, Region Hovedstaden, landsretten