"Patienter med æggestokkræft er så afhængige af nye behandlinger, der kan helbrede os eller i det mindste forlænge vores liv. Der må da findes en læge, som kan være formand, så vi kan tilbydes en af de bedste nye behandlinger,” siger Gitte Buhrkall.

Gitte Buhrkall har spredning af æggestokkræft: Læger, I må ind i kampen!

“Det kan da ikke passe, at der ikke er en læge, som ved noget om æggestokkræft, som kan blive formand for Fagudvalget for æggestokkræft i Medicinrådet? Lægerne er vel ikke alle inhabile eller har for stort arbejdspres? Jeg kan forstå, at en læge som Mansoor Mirza (overlæge fra Rigshospitalet og verdenskendt specialist i æggestokkræft, red.) ikke kan, men der må da være en ældre læge, som er ved at geare ned, som kunne melde sig og hjælpe os patienter?”

Opfordringen kommer fra den 56-årige Gitte Buhrkall, som bor i Høruphav ved Sønderborg på Als. Hun har spredning af æggestokkræft og vil gerne have muligheden for at få det livsforlængende middel Zejula (niraparip).

Lægemidlet blev i september godkendt af den europæiske lægemiddelorganisation EMA, og beskeden fra flere forskellige æggestokkræft-læger lød, at det ville blive tilgængeligt i Danmark i begyndelsen af 2018. Det mål ser imidlertid ud til at blive svært at nå, eftersom det har vist sig umuligt at finde en formand for æggestokkræft-fagudvalget i Medicinrådet, og det bremser hele beslutningsarbejdet med at få niraparip godkendt til ibrugtagning på det danske marked.

“Der findes mange konspirationsteorier på nettet om at læger er i lommen på medicinalindustrien.,. Men her er jo reelt tale om det modsatte - det er Medicinrådets habilitetsregler, der spænder ben for, at vi patienter snart kan tilbydes livsforlængende medicin. Det er selvfølgelig vigtigt at lægerne er uvildige, men måske er habilitetsreglerne blevet for stramme.” siger Gitte Buhrkall, som er utrolig skuffet over, at arbejdet i fagudvalget er strandet.

Gitte Buhrkall fik konstateret æggestokkræft i 2014, efter at hun i noget tid havde følt, at det trykkede i hendes underliv, og at hun hele tiden skulle på toilettet. Det viste sig, at det var æggestokkræft i stadie IIIB, som havde trykket på hendes tarme og bredt sig til bughulen.

Hun blev opereret og fik seks gange kemo med Carpoplatin og Taxol.

Derefter havde hun tre år uden symptomer, indtil hun i år begyndte at føle sig meget træt. I slutningen af september fik hun konstateret tilbagefald - kræften havde bredt sig til bughulen igen og også til urinlederen.

Hun har nu fået lagt kateter i unrinlederen, så den ikke lukker sammen, og får igen kemobehandling med både Carpoplatin og Caelyx og får derudover antistoffet Avastin.

“For patienter som mig med spredning er niraparip en utrolig god mulighed. Patienter med æggestokkræft er så afhængige af nye behandlinger, der kan helbrede os eller i det mindste forlænge vores liv. Der må da findes en læge, som kan være formand, så vi kan tilbydes en af de bedste nye behandlinger,” siger Gitte Buhrkall.

 

LÆS MERE:

Emner: æggestokkræft Medicinrådet habilitetsregler Zejula Gitte Buhrkall niraparip

Del artiklen med dine venner