Sporingsmiddel til æggestokkræft godkendt i USA

Sporingsstoffet Cytalux, beregnet til at hjælpe kirurger med at identificere æggestokkræft, er godkendt af det amerikanske lægemiddelagentur FDA.

Cytalux er designet til at forbedre muligheden for at lokalisere yderligere kræftvæv i æggestokkene, som normalt er vanskeligt at opdage under operation.  

FDA har godkendt sporingsstoffet til brug hos voksne patienter med ovariecancer for at hjælpe med at identificere kræftlæsioner under operation. Stoffet er et diagnostisk middel, der gives med indsprøjtning før operation. 

Kræft i æggestokkene får ofte kroppen til at overproducere et bestemt protein i cellemembraner kaldet en folat-receptor. Cytalux binder sig til disse proteiner og lyser under fluorescerende lys, hvilket øger kirurgers mulighed for at identificere kræftvævet.

Billeddannelsessystem

Cytalux bruges med et nær-infrarødt fluorescens-billeddannelsessystem, der er godkendt af FDA. 

Sikkerheden og effektiviteten af ​​Cytalux er evalueret i et studie med kvinder diagnosticeret med kræft i æggestokkene eller med høj klinisk mistanke om kræft i æggestokkene, som var planlagt til at blive opereret. 

Ud af de 134 kvinder (i alderen 33 til 81 år), som modtog en dosis Cytalux og blev evalueret under både normalt og fluorescerende lys under operationen, havde 26,9 procent fundet mindst én kræftlæsion, som ikke blev observeret ved standard visuel eller taktil inspektion. 

Der er dog risiko for billedfortolkningsfejl ved brug af Cytalux til at påvise ovariecancer under operationen, herunder falsk negative og falske positive, skriver FDA. 

De mest almindelige bivirkninger af Cytalux var infusionsrelaterede reaktioner, herunder kvalme, opkastning, mavesmerter, rødmen, dyspepsi, ubehag i brystet, kløe og overfølsomhed. Cytalux kan forårsage fosterskader, når det administreres til en gravid kvinde.

Brug af folat, folinsyre eller folatholdige kosttilskud bør desuden undgås inden for 48 timer før administration af Cytalux.

Del artiklen med dine venner