Danmark har fået bedre overlevelse efter æggestokkræft

Æggestokkræft er en lumsk sygdom, som oftest opdages alt for sent. Men fra 1995-1999 til 2010-2014 er det alligevel lykkedes Danmark at få femårs-overlevelsen for æggestokkræft forbedret med 10 procentpoint, hvilket er den største fremgang blandt syv lande i ny undersøgelse, som Kræftens Bekæmpelse har bidraget til.

Det skriver Kræftens Bekæmpelse.

Undersøgelsen sammenligner æggestokkræft i Danmark, Australien, Canada, Irland, New Zealand, Norge og Storbritannien og omfatter data for cirka 58.000 kvinder, der fik diagnosen æggestokkræft i perioden 2010-2014. Heraf er de 2.779 danskere.

Undersøgelsen er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Gynecologic Oncology.

Alle lande i den nye undersøgelse er lykkedes med at forbedre overlevelsen efter æggestokkræft, men i Danmark har forbedringen været så markant, at kun norske og australske kvinder har en lidt bedre overlevelse.

Og det er en virkelig god nyhed, siger Linda Aagaard Thomsen, som er områdechef i Kræftens Bekæmpelse og organisationens repræsentant i det internationale kræftsamarbejde, International Cancer Benchmarking Partnership (ICBP), der står bag undersøgelsen.

"Æggestokkræft er en meget alvorlig sygdom, som kan udvikle sig længe, uden at kvinden mærker det, og derfor ofte har spredt sig til andre steder i kroppen, når diagnosen stilles. Det gør sygdommen sværere at behandle, og derfor er det meget positivt, at overlevelsen blandt de danske kvinder med æggestokkræft er en af de bedste i undersøgelsen," siger hun til Kræftens Bekæmpelse.

Æggestokkræft er den 11. hyppigste kræftform blandt kvinder. Heldigvis er risikoen for at få sygdommen faldet med 21 pct. de seneste 10 år. I 2018 var der 529 kvinder i Danmark, der fik æggestokkræft

Når det gælder etårsoverlevelsen ligger Danmark i top: 78 pct. af kvinder i både Danmark, Norge og Australien overlever æggestokkræft med mindst et år. Til sammenligning har Irland, der har undersøgelsens dårligste resultat, en etårsoverlevelse på 69 pct.

Og mens 54 pct. af danske kvinder overlever deres kræftsygdom med mindst tre år, gælder det henholdsvis 57 og 56 pct. af kvinderne i Norge og Australien. I Irland er treårsoverlevelsen 45 pct.

Forfatterne til undersøgelsen anfører kræftpakkerne og centralisering af behandlingen som en væsentlig årsag til det gode resultat i Danmark. Kræftpakkerne blev indført i 2007 og indeholder tidsfrister for, hvor lang tid en kræftpatient må vente på undersøgelse og behandling.

Del artiklen med dine venner