”Det er så frustrerende, at vores patienter med tilbagefald ikke kan få PARP-hæmmere, fordi Medicinrådet ikke har godkendt behandlingen. Alle andre kan få gavn af det, bare ikke patienter i Danmark – selvom det er et dansk studie. Det er en stor frustration,” siger Mansoor Mirza.

Danske forskere på vej med kemofri behandling mod æggestokkræft

Et paradigmeskifte indenfor behandling af æggestokkræft kan være på vej. Dansk forskning, som lige er blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift The Lancet Oncology, viser en vej til at droppe kemoterapi i kræftbehandlingen, så patienterne kan slippe for de mange bivirkninger.  

Forskningen viser nemlig, at lægemidlerne Zejula i kombination med Avastin kan erstatte almindelig kemoterapi ved tilbagefald af æggestokkræft. 

Zejula (med indholdsstoffet niraparip) er en såkaldt PARP-hæmmer, som virker ved at standse kræftcellernes deling for på den måde at standse væksten af kræften. Og Avastin (med indholdsstoffet bevacizumab) er et biologisk lægemiddel, der hæmmer dannelsen af nye blodkar, som kræftcellerne skal opbygge for at overleve. Når kræftens blodforsyning på denne måde svinder ind, sultes kræftcellerne, fordi de ikke får de næringsstoffer og den ilt, de skal bruge. Det fører til celledød og hæmmer kræftknudens vækst.

De to lægemidler givet sammen virker altså som en god cocktail ved tilbagefald af æggestokkræft lyder konklusionen på fase-2 resultater, hvis resultater blev offentliggjort 27. august i det videnskabelige tidsskrift The Lancet Oncology.

De nye resultater er en del af forskning, der er udført i fire nordiske lande og i USA på i alt 15 universitetshospitaler i samarbejde med det europæiske netværk for gynækologiske onkologiske studiegrupper (ENGOT). Undersøgelsen er designet til at udvikle kemoterapifri behandling for æggestokkræftpatienter med tilbagefald.

I studiet blev 97 æggestokkræftpatienter, som havde haft tilbagefald, i stedet for platinbaseret kemoterapi tilbudt enten behandling med Zejula alene eller i kombination med Avastin. Af 97 indskrevne patienter blev 48 tilfældigt udvalgt til Zejula alene og 49 til kombinationsbehandlingen.

Patienterne i studiet, som fik kombinationsbehandling, fik en længere periode uden tilbagefald - 11,9 måneder, mens den var 5,5 måneder for Zejula alene. Resultaterne blev præsenteret i juni på kræftkongressen ASCO 2019 og var udvalgt som ’Best of ASCO’.

Fået penge til sidste del af forsøg

Siden resultaterne blev præsenteret på ASCO, har Mansoor Raza Mirza og hans forskerteam fået penge til at gennemføre det fase III-studie med 400 patienter, som skal til, før de endeligt kan konkludere, om Zejula i kombination med Avastin kan forbedre overlevelsen og erstatte kemoterapi for de mest syge patienter med æggestokkræft.

Viser de gode resultater sig også at holde stik i fase III, vil det ændre behandlingen af æggestokkræft over hele verden, mener Mansoor Raza Mirza.

”Det vil betyde, at patienterne ikke skal slås med bivirkninger og f.eks. tabe hår eller have hud- eller neurotoksicitet. De kan i stedet nøjes med nogle tabletter plus målrettet behandling og leve med deres sygdom i mange år. Det er det, vi gerne vil se,” sagde han i juni til Onkologisk Tidsskrift.

”Vores patienter er trætte af, at de, når de får tilbagefald, skal have kemo igen – med de bivirkninger, det indebærer. Så vi prøver at finde ud af, om vi kan finde nogle regimer, som er kemofri, så vi kan undgå den skrappe toksicitet og give patienterne en god livskvalitet over lang tid. Først har vi vist, at vi kan forbedre behandlingen med niraarib og den lignende PARP-hæmmer olaparib. Næste skridt er at se, om vi kan gøre det endnu bedre.”

Midt i glæden melder sig også en ærgrelse over, at behandling med PARP-hæmmere endnu ikke er tilgængelig for danske æggestokkræftpatienter, fortæller Mansoor Raza Mirza.

”Det er så frustrerende, at vores patienter med tilbagefald ikke kan få PARP-hæmmere, fordi Medicinrådet ikke har godkendt behandlingen. Alle andre kan få gavn af det, bare ikke patienter i Danmark – selvom det er et dansk studie. Det er en stor frustration,” siger han og fortsætter:

”Fire år efter tilbagefald er der næsten ingen patienter, der er i live, hvis de ikke har fået de nye stoffer. Med de nye behandlinger er der, her efter seks års resultater, stadig 15-18 procent, som ikke har fået tilbagefald. Det afspejler, at der er en langtidseffekt af behandlingen. Så vi vil kæmpe videre med at overbevise om, at vi skal give den her behandling til vores patienter.”

Del artiklen med dine venner