Der er de seneste år sket bemærkelsesværdige fremskridt inden for behandlingen med de såkaldte Parp-hæmmere. De kan potentielt revolutionere måden, hvorpå man behandler kvinder med kræft i æggestokkene – og endda føre til, at sygdommen på sigt bliver kronisk, mener den danske ekspert, Mansoor Mirza.

Forskning: Lægemiddel effektiv mod nyopstået æggestokkræft

ASCO: Lægemidlet Lynparza medfører en ikke mindre end 54 procent reduktion af udviklingen af nyopstået æggestokkræft eller relaterede dødsfald.

Det viser en delundersøgelse af forskning, der evaluerer effektiviteten og sikkerheden af ​den såkaldte ​PARP-hæmmer Lynparza som vedligeholdelsesmonoterapi hos nyligt diagnosticerede patienter med avanceret æggestokkræft og med en BRCA mutation.

Resultaterne blev lørdag præsenteret på den amerikanske kræftkongres, ASCO, i Chicago.

I undersøgelsen medvirkede 64 patienter, og de mest almindelige bivirkninger var kvalme, blodmangel og opkastning.

Patienterne, som fik Lynparza, fik 54 procent reduktion i risikoen for progression eller dødsfald.

Der er de seneste år sket bemærkelsesværdige fremskridt inden for behandlingen med de såkaldte Parp-hæmmere. De kan potentielt revolutionere måden, hvorpå man behandler kvinder med kræft i æggestokkene – og endda føre til, at sygdommen på sigt bliver kronisk, mener den danske ekspert, Mansoor Mirza. Senest har han og andre onkologer kunnet registrere patienter uden tilbagefald på helt op til seks år.

”Vi kan hos de kvinder, som er BRCA-muterede, og som bliver behandlet med parp-hæmmere som vedligholdelsesbehandling, se, at det kun er omkring halvdelen af dem, der får et tilbagefald i sygdommen inden for 3,5 år - og vi har nu patienter uden tilbagefald helt op til fire, fem og seks år. Der er foretaget flere store studier, og alle viser de lignende resultater. Det giver mig anledning til at tro, at vi nu og i fremtiden vil være i stand til at kurere nogle af kvinderne, så æggestokkræft bliver en kronisk sygdom, som man kan leve mange år med – og altså ikke nødvendigvis en sygdom, som man dør af,” har han tidligere sagt.

Manzoor Mirza har tidligere protesteret mod, at ikke alle danske kvinder med æggestokkræft har adgang til Lynparza, det gælder nemlig kun dem, som testes BRCA-positive. 70 procent af patienterne står fortsat uden mulighed for at modtage den effektive behandling og kan derfor ikke på samme måde glæde sig over udviklingen. De kan nemlig ikke komme i betragtning til at modtage parp-hæmmere, fordi de ikke har en BRCA-mutation. Der er dog ganske god evidens for, at de 70 procent af kvinderne uden BRCA-mutation også kan få forlænget tiden mellem tilbagefald og at kemoterapi også vil virke på denne gruppe igen – om end tallene er knapt så gode for '70-procent gruppen'.

 

Emner: ASCO19

Del artiklen med dine venner