"Gruppen er helt sikkert rigtig god for rigtig mange, men jeg blev simpelthen bare så bange af at være med i den. Jeg blev grebet af sådan en voldsom dødsangst, når jeg læste om andres tilbagefald. Jeg ved det ikke, men måske havde det også noget med tidspunktet at gøre – at jeg var helt nydiagnosticeret. Det kom nok lidt for tæt på," mener Kirsten Thaudal Mouritsen.

Sociale medier gav Kirsten en dødsangst, som tog magten fra hende

For mange patienter kan det være en støtte og hjælp at kommunikere med ligesindede på sociale medier. Men for Kirsten Thaudal Mouritsen blev konfrontationen med de andre medlemmers historier for meget. Hun oplevede en dødsangst, som tog magten fra hende.

Som forholdsvis nydiagnosticeret med æggestokkræft gav det i første omgang meget god mening for hende at melde sig ind i en støttegruppe for andre ramt af æggestokkræft på Facebook. Men at læse de andre medlemmers historier blev imidlertid for meget for Kirsten, som oplevede en ny og overvældende form for dødsangst, som tog magten fra hende, så hun sad online dag og nat

Chokket over at blive diagnosticeret med kræft i underlivet var ganske overvældende for Kirsten Thaudal Mouritsen fra Esbjerg, som før diagnosetidspunktet intet som helst havde mærket til, at hun var ramt af kræft i æggestokkene og livmoderen.  

Bærer af BRCA1-genet

Ved et rent tilfælde blev kræften opdaget, fordi Kirstens datter blev ramt af brystkræft. I den forbindelse blev familien gentestet for, om de var bærere af det såkaldte BRCA1-gen. Et gen, som ved sin tilstedeværelse kan afsløre en meget forhøjet risiko for, at man udvikler kræft i blandt andet æggestokkene, livmoderen eller brysterne.

Da det blev konstateret, at Kirsten havde BRCA1-genet, blev det forholdsvist hurtigt besluttet, at hun skulle have fjernet sine æggestokke. Den 15. december 2016 blev Kirsten opereret, og alt så umiddelbart fint ud.

"Den 2. januar 2017 klokken halv otte om morgenen ringede telefonen. Jeg kan huske, at jeg blev helt kold, da jeg hørte, at det var fra gynækologisk afdeling, som ville se mig med det samme. Så kunne jeg jo godt regne ud, at der var et eller andet helt i vejen," fortæller Kirsten.

Det viste sig, at Kirsten havde æggestokkræft i æggelederen med en lille spredning til livmoderen. Chokket var som sagt meget overvældende for Kirsten, som overhovedet ikke havde tænkt, at netop hun ville blive ramt af cancer. Måske var det fordi, hendes tanker havde været optaget af bekymring for datteren, som netop var gået igennem et brystkræftforløb.

Jeg følte mig ikke heldig

Efter diagnosen gik det hele meget stærkt, husker Kirsten. Allerede den 20. januar 2017 kom Kirsten igen på operationsbordet på Odense Universitets Hospital, (OUH). Her fik Kirsten ud over sin livmoder også fjernet noget bughinde, som så lidt underligt ud, fortæller hun. Operationen gik godt, og lægerne mente, at Kirsten var heldig, at canceren blev opdaget, før den nåede at sprede sig yderligere. Personligt følte Kirsten sig ikke som om, at hun var heldig, men hun var glad for, at operationen var overstået.

Efterfølgende fik Kirsten seks gange forebyggende kemoterapi på Vejle Hospital.

"Jeg kunne absolut ikke tåle kemoterapien, som gav en mig en håndfuld af bivirkninger så som kronisk blærebetændelse, føleforstyrrelser og alvorlig blodforgiftning," siger Kirsten Thaudal Mouritsen.

Kirstens hverdag bar altså præg af den kemobehandling, hun ikke kunne tåle, og oveni havde hun mistet sit job lige før, at hun fik kræftdiagnosen. Alt i alt var datterens kræftsygdom, Kirstens egen kræftbehandling og fyringen med til, at Kirsten følte sig og stadig føler sig stresset.

Begge Kirsten døtre, som er voksne, er også bærere af BRCA1-genet, og derfor har de blandt andet begge fået fjernet brysterne. Derfor var det hele familien, som blev ramt meget hårdt i den periode, fortæller Kirsten.

"Jeg fandt en gruppe på Facebook, hvor mennesker, der er ramt af kræft i underlivet, kan give hinanden gode råd og støtte. I begyndelsen virkede det som en god idé at finde noget støtte og følge med i andre kræftpatienters forløb," fortæller Kirsten Thaudal Mouritsen.

Voldsomt at være medlem 

Kirsten begyndte blandt andet at læse alt om, hvad andre mennesker fik af behandling, og når hun gik til kontrol eller så sin egen læge, kunne hun finde på at foreslå, at også hun skulle have den medicin, som ellers var beregnet som forsøgsmedicin til dem, der fik tilbagefald. Og netop det med, at nogle fik tilbagefald var noget, som konfronterede Kirsten mere, end hun overhovedet havde regnet med.

 "Der var en del af dem fra støttegruppen på Facebook, som skrev om, at de fik tilbagefald. Og det var egentlig ikke noget, jeg overhovedet havde tænkt over før. Pludselig tog det helt magten fra mig – jeg blev nødt til at følge med i alt, hvad der skete i gruppen. Både dag og nat var jeg online for at læse om andre kræftpatienters skæbne," fortæller Kirsten Thaudal Mouritsen.

Det nåede efterhånden et punkt, hvor Kirstens mand, som er psykiater, begyndte at lægge mærke til hendes ændrede adfærd. Kirsten sad og så på sin computer hele tiden, hun holdt op med at spise, og hun stod op om natten for at følge med i gruppen.

"Min mand blev enormt sur, og i ren og skær afmagt truede han med at kappe internetforbindelsen og tage min computer med på sit arbejde," fortæller Kirsten.

Kirsten lovede i første omgang sin mand, at nu ville hun skrue ned for tiden på Facebook, men i virkeligheden havde hun mistet magten over sig selv, så hun ”var ved at blive helt vanvittig” af at følge med på det sociale medie, fortæller hun. Når manden var ude af døren eller havde sin opmærksomhed et andet sted, læste Kirsten alle nye opdateringer igen og igen.

"Hver gang et medlem fra gruppens profilbillede blev gråt, følte jeg, at jeg blev nødt til at gå ind og slå op på deres side for at tjekke deres opslag –  for at tjekke op på, om de var døde kræften," fortæller Kirsten.

Livet uden Facebook

Sådan stod det på i en rum tid, indtil en dag, hvor Kirsten loggede på gruppen og blev mødt af et opslag, der begyndte med: ”Hej, jeg skriver for min søster, som døde i går (…)” Forskrækkelsen var simpelthen så stor for Kirsten, at hun med ét vågnede op og kunne træde ud af sin afhængighed. Hun lukkede computeren ned, tænkte lidt over det og besluttede, at nu måtte det simpelthen stoppe.

"Jeg loggede ind i gruppen en sidste gang, hvor jeg lavede et opslag, hvor jeg forklarede, at jeg havde været glad for folks omsorg og opmærksomhed, men at jeg blev nødt til at melde mig ud af gruppen, simpelthen fordi jeg blev så dødsangst af at blive konfronteret med andres skæbner," siger Kirsten Thaudal Mouritsen.

Da Kirsten havde skrevet opslaget, meldte hun sig ud af gruppen – og hun har aldrig besøgt den siden. Næsten med det samme kunne Kirsten mærke, hvordan der faldt en stor ro over hende, som bekræftede hende i, at det var det rigtige valg for hende at melde sig ud af støttegruppen.

I dag synes Kirsten, at hun har fået sit liv tilbage. Hun mødes eksempelvis med en fra støttegruppen i virkeligheden – og så har de aftalt, at de ikke taler om sygdom, men derimod om børn, børnebørn, haven eller, hvad de nu ellers har lyst til at tale om, som ikke handler om sygdom.

"Gruppen er helt sikkert rigtig god for rigtig mange, men jeg blev simpelthen bare så bange af at være med i den. Jeg blev grebet af sådan en voldsom dødsangst, når jeg læste om andres tilbagefald. Jeg ved det ikke, men måske havde det også noget med tidspunktet at gøre – at jeg var helt nydiagnosticeret. Det kom nok lidt for tæt på," mener Kirsten.

I dag er Kirsten erklæret kræftfri, og hun er færdig med sin kemoterapi. Hun går til kontrol hver tredje måned, og hver gang en kontrol er overstået, er hun glad, når det er gået godt. Hendes hverdag er stadig præget af de ting, hun har været igennem, hvor specielt senfølgerne af kemoterapien stadig fylder meget.

Alligevel går det langsomt fremad for Kirsten, som igen er begyndt at gå ture med hunden og gå til træning to gange om ugen.

Emner: æggestokkræft

Del artiklen med dine venner

Nyt fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift

 

Nyt fra Medicinske Tidsskrifter

Medicinsk Tidsskrift

Onkologisk Tidsskrift

Hæmatologisk Tidsskrift

MS Tidsskrift

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift