Rettigheder. Viden. Inspiration


”Hjemmebehandlingen har givet mig mere frihed, og nu kan jeg planlægge ferier og ture i sommerhuset,” fortæller Jørgen Erik Kristensen.

Jørgen har knoglemarvskræft: "Hjemmebehandling giver mere frihed"

Jørgen Erik Kristensen startede i august på hjemmebehandling med carfilzomib for hans knoglemarvskræft, også kaldet myelomatose. Han er blandt de første, som prøver behandlingen på Holstebro Sygehus, og han er glad for friheden, som det giver.

Da Holstebro Sygehus tidligere på året startede et forsøg med hjemmebehandling af myelomatose, var 68-årige Jørgen Erik Kristensen blandt de første, som kom med i studiet.

”Det betyder, at jeg halverer mine besøg på sygehuset, ligesom jeg ikke skal bruge en hel dag på at få en ambulant behandling,”, siger Jørgen Erik Kristensen, som har haft myelomatose siden 2013.

Tilrettelagt frihed

I Jørgen Erik Kristensens tilfælde betyder det, at han møder én gang på sygehuset og har èn hjemmebehandling i hver behandlingsuge. Behandlinger løber over tre uger i træk efterfulgt af en uge fri.

”Hjemmebehandlingen har givet mig mere frihed, og nu kan jeg planlægge ferier og ture i sommerhuset,” fortæller Jørgen Erik Kristensen og fortsætter: ”Jeg kan kun anbefale andre at få hjemmebehandlingen, hvis de har muligheden.”

Et aktivt liv er meget vigtigt for Jørgen Erik Kristensen, og han føler, at han med hjemmebehandlingen fortsat kan være meget aktiv, også på hjemmebehandlingsdagene, hvilket yderligere bidrager til en øget livskvalitet.

Tryg ved metoden

For nogle patienter kan det måske virke grænseoverskridende, hvis man nedsætter sin kontakt med sygehuset, når man er vant til at blive fulgt tæt med mange ambulante besøg. Men sådan oplever Jørgen Erik Kristensen det ikke.

Da han fik tilbuddet om at deltage i forsøget med hjemmebehandling, var han ikke i tvivl og efter en god og omhyggelig introduktion til proceduren på Holstebro Sygehus, varetager han nu selv sin fulde hjemmebehandling.

”Det er betryggende, at de på sygehuset har lært mig grundigt op, og jeg ved, at jeg altid kan ringe og tale med min kontaktperson, hvis der er den mindste tvivl om noget,” siger Jørgen Erik Kristensen.

 

Fakta om hjemmebehandlingen

  • I Danmark tilbydes Carfilzomib kun på forsøgsbasis som hjemmebehandling.
  • Forsøget går ud på, at patienterne kun møder til ambulant behandling hver anden gang. Den anden gang varetager de selv behandlingen i hjemmet. 
  • Selve behandlingen foregår via en infusionspumpe og en intravenøs adgang på patienten. Infusionen med Carfilzomib tager 30 minutter.
  • For at modtage hjemmebehandlingen bliver patienterne vurderet af både en læge og en sygeplejerske. Det er et samspil mellem patienten og disse, som afgør om en patient er egnet til selv at stå for hjemmebehandlingen.
  • Patienterne eller deres pårørende oplæres grundigt i, hvordan infusionspumpen, den intravenøse adgang og medicinen håndteres i hjemmet.
  • Eksperter mener, at vi i fremtiden vil se mere til hjemmebehandling. Ikke kun i forhold til myelomatose, men cancer behandling generelt, fordi patienterne lever længere, og der bliver flere og flere af dem.

myelomatose, hæmatologi, Jørgen Erik Kristensen, hjemmebehandling

Del artiklen med dine venner