Hjemmebehandling øger kræftpatienters livskvalitet
Regionshospitalet i Holstebro har netop startet et forsøg med hjemmebehandling med kræftlægemiddel til patienter med knoglemarvskræft, også kaldet myelomatose. Det er lægernes håb, at behandlingen vil give patienterne mere livskvalitet og skabe plads i ambulatoriet.
En myelomatosepatient, som er i behandling med kræftlægemidelt Carfilzomib, modtager ambulant behandling 72 dage i løbet af de første 48 uger. Ved at oplære patienten så denne selv kan varetage behandlingen, kan antallet af fremmøder i ambulatoriet halveres.
På Regionshospitalet i Holstebro er man for nylig startet med et forsøg, hvor myelomatose-patienterne kan overgå til hjemmebehandling hver anden gang, og derved kun skal møde på hospitalet én gang om ugen i stedet for to.
Livskvalitet
Ifølge overlæge Robert Schou Pedersen handler det ikke kun om varigheden af den behandling, som patienterne nu kan modtage hjemme. Det handler i lige så høj grad om hele den dag, som patienterne ikke længere skal bruge på at komme frem og tilbage til hospitalet.
”Det er livskvalitet, som klart er den store fordel i det her,” siger Robert Schou Pedersen og tilføjer, at hans patienter nævner det som et aktiv, at behandlingen bliver overstået på samme tid, som det tager dem at drikke morgenkaffe.
Myelomatose-patienter er ifølge Robert Schou Pedersen motiveret for at følge deres behandling, fordi de er bevidste om det livsnødvendige i den, og han er derfor ikke bekymret for, om hjemmebehandlingen vil skabe mindre compliance.
Plads til individet
”Det er vigtigt, at patienten føler sig tryg ved selv at stå for det,” siger Robert Schou Pedersen og fortsætter: ”De har et sikkerhedsnet, fordi de ved at de altid kan ringe til ambulatoriet og få hjælp eller svar på deres spørgsmål.”
Som en afledt konsekvens af hjemmebehandlingen forventes det, at flere hjemmebehandlinger vil skabe mere plads i ambulatorierne. På den måde vil behandlingsformen på sigt kunne lette presset på afdelingernes kapacitet.
"Selvom udsigten til hjemmebehandling som en reel mulighed i hele landet er lang, så vil det ikke bare føre til øget livskvalitet for dem, som får hjemmebehandlingen, men det vil også skabe plads og tid i ambulatorierne til de patienter, som har mere brug for det,” siger Robert Schou Pedersen.
Fakta om hjemmebehandling
- Selve behandlingen foregår via en infusionspumpe og en intravenøs adgang på patienten. Infusionen med Carfilzomib tager 30 minutter.
- For at modtage hjemmebehandlingen bliver patienterne vurderet af både en læge og en sygeplejerske. Det er et samspil mellem patienten og disse, som afgør om en patient er egnet til selv at stå for hjemmebehandlingen.
- Patienterne eller deres pårørende oplæres grundigt i, hvordan infusionspumpen, den intravenøse adgang og medicinen håndteres i hjemmet.
- Eksperter mener, at vi i fremtiden vil se mere til hjemmebehandling. Ikke kun i forhold til myelomatose, men cancer behandling generelt, fordi patienterne lever længere, og der bliver flere og flere af dem.
livskvalitet, myelomatose, hæmatologi, hjemmebehandling, Holstebro