Forskere tester vaccine mod myelomatose

I maj 2017 startede et nyt forskningsprojekt med immunterapi på Center for Cancer Immunterapi på Herlev Hospital. I sidste måned inkluderede centret den sidste af i alt 10 forsøgsdeltagere med uhelbredelig myelomatose. 

Ifølge Nicolai Grønne Dahlager Jørgensen, som er læge og ph.d. studerende på Center for Cancer Immunterapi ved Herlev Hospital, undersøger man i forsøgets første fase bivirkninger til vaccinen, men man kigger også på selve effekten.  

På Herlev Hospital håber de, at vaccinen på sigt kan ændre myelomatose fra at være uhelbredelig og med tilbagefald for patienterne til at være en kontrolleret kronisk sygdom, som patienterne kan leve med.  

Vaccineres med protein 

Patienterne vaccineres med et stykke protein, som er identisk med en del af et protein, som kræftceller danner for at skjule sig for immunsystemet. Dermed kan immunforsvaret genkende proteinet på kræftcellens overflade og slå kræftcellen ihjel.  

Vaccinen gives efter en periode med kemoterapi, hvor kræftformen er forholdsvis i ro. Det er forskernes håb, at vaccinen på sigt både kan hjælpe fremskreden myelomatose, men også kan gives allerede, når forstadier opdages. 

Den immunterapi, som findes i forvejen, fjerner meget bredt begrænsninger for immunsystemets T-dræberceller. Det giver bivirkninger og virker ikke for alle. Den nye vaccine er mildere, men forhåbentlig en effektiv måde at aktivere immunsystemet på.  

Første skridt på vejen  

Myelomatose er den første kræftform, hvor behandlingen afprøves. På Center for Cancer Immunterapi forventer forskerne, at behandlingen kan bredes ud på andre kræftformer. 

Dette afhænger dog af resultaterne på det første studie og en række efterfølgende, hvor forskerne vil teste på flere personer, andre kræftformer og se på effekten i kombination med andre behandlingsformer.  

På Herlev Hospital er den sidste patient kun lige blevet rekrutteret til at deltage i dette første forskningsstudie, derfor vil der ifølge læge Nicolai Grønne Dahlager Jørgensen først være endelige resultater på effekten i slutningen af næste år.  

FAKTA

  • Vaccinetypen er helt ny og har ikke været prøvet før. 
  • Det er en videreudvikling af immunterapi, hvor behandlingen skal ændre balancer i immunsystemet, så kroppens eget immunforsvar kan fjerne kræften.
  • Immunterapi har positiv effekt for en del patienter, men har også givet bivirkninger for mange. I dette forsøg arbejder forskerne på at fremme effekten og mindske bivirkningerne.
  • Forsøgsdeltagerne skal vaccineres 15 gange på et år. 

- Kilde: Center for Cancer Immunterapi ved Herlev Hospital 

Emner: myelomatose hæmatologi Nicolai Grønne Dahlager Jørgensen blodcancer

Del artiklen med dine venner