Rettigheder. Viden. Inspiration

Sådan prioriterer leukæmipatienter deres behandling

Når amerikanske patienter med kronisk lymfatisk leukæmi (CLL) skal vælge deres foretrukne behandling, lægger de mest vægt på lægemidler, der giver den længste forværrings-frie overlevelse. De er dog villige til at ’bytte’ nogle lægemiddelvirkninger til nedsat risiko for alvorlige bivirkninger.

Det viser en undersøgelse, der er offentliggjort i Blood.

I alt 384 mennesker med CLL har deltaget i undersøgelsen. Patienterne blev bedt om at vælge mellem hypotetiske behandlingsmuligheder, der hver især blev defineret af fem variable attributter: forværringsfri overlevelse, administrationsmåde, typisk alvorlighedsgrad af diarré, risiko for alvorlig infektion og risiko for organskader.

Resultaterne af undersøgelsen viser, at lægemidlets effektivitet var den vigtigste faktor for deltagerne. Det var også meget værdsat at undgå alvorlige bivirkninger. I gennemsnit var en gevinst i forværringsfri overlevelse på 36 måneder nødvendig for, at patienterne ville acceptere en 30 procent risiko for alvorlig infektion. Mindst vigtigt for respondenterne var indgivelsesmåden. Patienter var kun villige til at bytte et par måneders effektivitet til en mere bekvem doseringsmetode.

Da forskerne bag undersøgelsen foretog en supplerende omkostningsanalyse, fandt de ud af, at patienternes egenbetaling havde en dramatisk indvirkning på de valg, som respondenterne foretog. I et opfølgende spørgsmål, der gav deltagerne mulighed for at vælge mellem to lægemidler med forskellige omkostninger, ændrede op til 65 procent af respondenterne deres valg af medicin.

Forskerne bag undersøgelsen håber, at resultaterne vil hjælpe læger og patienter med at fokusere på patientens unikke omstændigheder og mål i valget af behandling.

”Vores forskning frembringer den pointe, at hver patient har unikke forhold. Det at vælge den rigtige behandling indebærer at veje de forskellige effektivitetsprofiler og bivirkninger mod patientens prioriteter. Et vellykket resultat kan være forskelligt fra et individ til et andet, og resultatet, de ønsker, afhænger af deres omstændigheder,” siger studiets leder Carol Mansfield fra RTI Health Solutions i en pressemeddelelse.

leukæmi, lymfatisk leukæmi, ASH17, hæmatologi, kronisk lymfatisk leukæm

Del artiklen med dine venner